Így készül az eredeti erdélyi zakuszka: régi, családi recept
A zakuszka az erdélyiek ízes, változatosan felhasználható zöldségkrémje, amit elsősorban sült padlizsánból és paprikából készítenek.

- Sikkes és nőies lesz a szetted, ha a természet színeit viseled, amikre rákattant a divat: színes, de mégsem harsány »
- Ezt tedd, hogy dúsabbnak tűnjön és legyezőszerű legyen a szempillád: nem a több réteg festék a megoldás »
- A 46 éves Angelina Jolie szép bőrének titka rém egyszerű: a megfelelő hidratálásban és a fényvédőben hisz »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Helyesíráskvíz: ironikus vagy irónikus? Tudod, hogy írjuk helyesen?
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
A zakuszka nagyon hasonlít a szerb ajvárhoz, de akár az erdélyiek salsájaként is emlegethetjük. A zamatos zöldségkrémbe az idény kedvencei kerülnek. A pritaminpaprika mellett a kaliforniai vagy a kápia is remek alap lehet. A zöldségkrémet sokféleképpen felhasználhatod: tökéletes kenyérre kenve, ízesíthetsz vele húsokat, különleges tésztaszósz lehet, és mártogatósnak is kiváló.
Erdélyi zakuszka receptje
Hozzávalók
- 2 kg pritaminpaprika
- 1.5 kg padlizsán
- 2.5 dl paradicsomlé
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 fej fokhagyma
- 1 db babérlevél
- só
- bors
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, és törölgesd szárazra. A padlizsánt több helyen szurkáld meg, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. A paprikát csumázd ki, hosszában vágd félbe, a magokat távolítsd el, és a padlizsánnal együtt tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd meg a zöldségeket 190 fokon körülbelül 40 perc alatt. Amikor elkezdenek ráncosodni és feketedni, vedd ki a sütőből.
A paprikát tedd 10 percre zacskóba, vagy fedd le konyharuhával, így könnyebben le tudod húzni a héját. A padlizsánt is pucold meg, a paprikával együtt rakd aprítógépbe, és pépesítsd. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteld meg, közben add hozzá a zúzott fokhagymát, majd dobd rá a zöldségeket, öntsd hozzá a paradicsomlét, a maradék olajat, fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel, és főzd össze 15-20 perc alatt. Amikor besűrűsödik, húzd le a tűzről, töltsd át üvegekbe, és zárd le légmentesen. Ha nagyobb adagot készítesz, vagy hosszabb időre szeretnéd eltenni, érdemes dunsztolni.
A grillezett sertéskarajhoz is kínálhatsz zakuszkát. Minél tovább pácolod, annál ízletesebb, omlósabb lesz.
Még több recept