Így készül az eredeti erdélyi zakuszka: régi, családi recept
A zakuszka az erdélyiek ízes, változatosan felhasználható zöldségkrémje, amit elsősorban sült padlizsánból és paprikából készítenek.

zakuszka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zakuszka nagyon hasonlít a szerb ajvárhoz, de akár az erdélyiek salsájaként is emlegethetjük. A zamatos zöldségkrémbe az idény kedvencei kerülnek. A pritaminpaprika mellett a kaliforniai vagy a kápia is remek alap lehet. A zöldségkrémet sokféleképpen felhasználhatod: tökéletes kenyérre kenve, ízesíthetsz vele húsokat, különleges tésztaszósz lehet, és mártogatósnak is kiváló. 

Erdélyi zakuszka receptje

Hozzávalók:

  • 2 kg pritaminpaprika
  • 1.5 kg padlizsán
  • 2.5 dl paradicsomlé
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan mosd meg, és törölgesd szárazra. A padlizsánt több helyen szurkáld meg, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. A paprikát csumázd ki, hosszában vágd félbe, a magokat távolítsd el, és a padlizsánnal együtt tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd meg a zöldségeket 190 fokon körülbelül 40 perc alatt. Amikor elkezdenek ráncosodni és feketedni, vedd ki a sütőből.

A paprikát tedd 10 percre zacskóba, vagy fedd le konyharuhával, így könnyebben le tudod húzni a héját. A padlizsánt is pucold meg, a paprikával együtt rakd aprítógépbe, és pépesítsd. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteld meg, közben add hozzá a zúzott fokhagymát, majd dobd rá a zöldségeket, öntsd hozzá a paradicsomlét, a maradék olajat, fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel, és főzd össze 15-20 perc alatt. Amikor besűrűsödik, húzd le a tűzről, töltsd át üvegekbe, és zárd le légmentesen. Ha nagyobb adagot készítesz, vagy hosszabb időre szeretnéd eltenni, érdemes dunsztolni. 
A grillezett sertéskarajhoz is kínálhatsz zakuszkát. Minél tovább pácolod, annál ízletesebb, omlósabb lesz. 

Ezt is szeretjük