A nagyiféle eperlekvár receptje - Bevált praktikák a befőzéshez
A házi eperlekvár változatosan felhasználható: feldobja a sütiket, a palacsintát vagy a reggeli kenyeredet.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Csodás úszó virágok az esküvőn: látványos dekoráció a vacsoraasztalra »

A legjobb szemüvegkeret az arcformádhoz - Így állapítsd meg, melyik illik hozzád! »

Így szűkítsd be a farmered szárát, ha nem elég passzentos - Nőiesebb lesz tőle »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha már nem győzöd szedni az epret a kertedben, esetleg elfogadható áron kapsz a piacon, érdemes belőle lekvárt főzni. A cukor mennyisége eltérő lehet, ha édesebb a gyümölcs, kevesebb kell bele. 

Minél sűrűbb lekvárt szeretnél, annál tovább kell főzni. Felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben. Ha biztosra akarsz menni, lezárás előtt rakj szalicilt minden üveg lekvár tetejére.

Eperlekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés ideje: 2 óra

Az epret áztasd tíz percre hideg vízbe, majd csapvíz alatt öblítsd le jó alaposan. Távolítsd el a szárát, vágd kettő-négy részre, és tedd egy nagyobb tálba vagy lábosba. Szórd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakán át. Főzés előtt botmixerrel pépesítsd ízlés szerint, és nyomd rá a citrom levét. Kis lángon főzd addig, amíg kellően besűrűsödik, illetve elfő a habja. Közben többször kevergesd meg fakanállal. Ha egy tányérra cseppentesz kevés lekvárt, és nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.

Közben az üvegeket és a kupakokat mosd el, akár ki is főzheted. Amikor a lekvár kezd sűrűsödni, állítsd egy tepsibe, rakd bele az üvegeket, és önts alájuk vizet. Kezdd melegíteni, majd szedd tele mindegyiket lekvárral. Jól zárd le, és fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Takard be plédekkel, és hagyd addig a dunsztban, amíg ki nem hűlnek. 

Blog.hu ajánló