A Húsvét megérkezett! (x)

Mindenki szereti, mindenki várta, ismerjük a hagyományokat, a locsolás, a tojásfestés, a húsvéti sonka tradíciója anyukáról kislányra száll, de vajon tudjuk-e, hogy mit ünneplünk pontosan?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a pogány hitvilágban is ismert, a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepeként. A Biblia szerint Jézus a keresztre feszítése utáni harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megmentette az embereket bűneiktől, feltámadásával pedig győzedelmeskedett a halál felett. Ennek a napnak az emlékét ünnepeljük húsvétkor.

Ez az ünnep az őt megelőző negyven napos böjti időszak lezárása. Ezt a negyven napos böjtöt sokan ma is tartják Jézus sivatagi böjtjének emlékére. Az első nap, amikor újra húst ehetünk: húsvét napja.

Talán éppen ezért szól számunkra ez az ünnep főként a gasztronómiáról, ezért van tele minden család asztala a legfinomabb húsokkal és kelt tésztákkal, amelyeket te is könnyedén elkészíthetsz a Dr. Oetker Instant szárazélesztővel!

Készítsd egyszerűen a húsvéti desszerteket!

Többé nem kell a kelt tészták bonyolult elkészítése miatt lemondanod a legfinomabb desszertcsodákról. A Dr. Oetker Instant szárazélesztővel ugyanis felfuttatás nélkül, gyorsabban és egyszerűbben tudod a család asztalára varázsolni a legfinomabb kalácsokat, fánkokat és egyéb ízletes kelt tésztákat. Hogy még könnyedebbé váljon a sütés, most megosztunk veled pár tippet és fortélyt, melyek elsajátításával az ünnep elmúlása után is gyakori vendég lesz a kelt tészta konyhádban.

Kelesztés

Ha instant élesztőt használsz, hagyd a tésztát meleg helyen kelni addig, amíg szemmel láthatóan megnő. Erre alkalmas helyek:
  • Sütő
  • Mikrohullámú sütő
  • Kelesztő edény
A tésztát kelesztheted szobahőmérsékleten is, így egy picivel hosszabb ideig tart a folyamat. Fontos, hogy a tészta legyen letakarva, illetve, hogy ne érje huzat. A tészta akkor kelt meg, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású lett.

A hűtőszekrényben való kelesztés

A tésztát hideg hozzávalók felhasználásával dolgozzuk ki. A keverőedényt lefedjük egy enyhén nedves konyharuhával, vagy kevés olajjal átkenjük a felületét. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kelni. Ezt a kelesztési eljárást különösen kevert vagy teljes kiőrlésű gabonakenyér sütésekor ajánljuk.

Hogyan készítsünk kenyeret?

A kenyér formája a tészta állagától függ. A lágy tészták sütéséhez használj sütőformát! A keményebb tésztákat sütés előtt újra dolgozd át, hogy a kenyér belseje ne álljon össze. A kemény tészták szabadon formázhatók és a tepsiben süthetők.

A sütőbe tegyél egy vízzel teli hőálló edényt, így a kenyér belseje laza szerkezetű, ropogós héjú lesz. A sütési idő végéhez közeledve a kenyér héját kend át kis vízzel, hogy még ropogósabb legyen!

Amennyiben teljes kiőrlésű lisztet használsz, a receptben előírt víz mennyisége változhat. Attól függően, hogy a liszt mennyire finomra van őrölve, a tészta több vagy kevesebb vizet vehet fel.

Reméljük, sikerült pár fortélyt már most elsajátítanod. Még többet megtanulhatsz a kelesztési technikákról, sőt, fantasztikus recepteket is találsz a Dr. Oetker honlapján, illetve a varázslatos Dr. Oetker húsvéti Sütikódex oldalon!
(%oldalmero(395058, 320625)%)
Ezt is szeretjük