Mennyei diós kalács kelt tésztából: a nagyi megbízható családi receptje
Miért vennéd a pékségben a diós kalácsot, ha otthon is elkészítheted? Ünnepekre, hétköznapokra is tökéletes.

dios-kalacs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házi foszlós, puha kalácsnak nincs párja. Főleg, ha megtöltöd, sok dióval különösen finom. Jól jön egy bögre forró ital mellé reggelire vagy uzsonnára, de egy étkezést is lezárhatsz vele. Sőt, az ünnepi asztal dísze is lehet. Többféleképpen formázhatod. Készítheted kettes vagy hármas fonással. Ha ehhez nincs kellő önbizalmad vagy tapasztalatod, elég, ha úgy tekered fel az édes, töltött kalácstésztát, mint a bejglit. 

Diós kalács receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 0.5 db citrom
  • 1 mokkáskanál

A töltelékhez

  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor

A tetejére

  • 1 db tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejhez keverj egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojást, a vajat, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját, a sót és felfutott élesztőt. Jól dagaszd összea tésztát. Amikor már elválik a kezedtől, takard le, és pihentesd körülbelül 45 percig.

Közben a diót keverd össze a cukorral, majd kevés vízzel főzd össze nagyon alacsony lángon. Óvatosan adagold hozzáa vizet, a lényeg, hogy kenhető masszát kapj. Amikor a tészta a duplájára nő, oszd hat részre, egyenként nyújtsd akkorára, mint a tepsid, majd kend meg a töltelékkel, és tekerd fel, mint a bejglit. Ha elkészülsz két rúddal, azokat is csavard össze. Rakd tepsibe vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe a kalácsokat. Pihentesd még 20 percig, kend meg tojássárgájával, és 180 fokon süsd 30 percig. 
A kuglóf is igazi klasszikus, dióval, egyszerű kevert tésztával is mennyei. 

Ezt is szeretjük