Megunhatatlan tejfölös csülkös bableves
Régi kisvendéglők receptje
A csülkös bableves szinte komplett ebéd. Csak valami könnyű második fogás kell hozzá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csülkös bableves a magyar konyha egyik büszkesége. Csipetkével tovább gazdagíthatod. Egy szelet friss kenyérrel vagy pogácsával még a legjobb étkűeket is eltelíti. Ha szereted a csípőset, azt is tehetsz bele.

Csülkös bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg füstölt csülök
  • 50 dkg fejtett bab
  • 3 sárgarépa
  • 2 dl tejföl
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 zellergumó
  • bors
  • pirospaprika
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A babot és a csülköt a főzés előtti este áztasd be külön edényben annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap jól csepegtesd le őket, és először a csülköt tedd egy fazékba főni. Fedd le, és körülbelül másfél óra alatt főzd puhára. A főzőlét ne öntsd ki, rakd bele a babot, a vöröshagymát, a babérlevelet, a borsot, a megtisztított, felaprított répákat és a zellert. Önts hozzá vizet, hogy mindent jól ellepjen. Fedővel lefedve kis lángon főzd a levest körülbelül másfél órát. Ha szükséges, közben pótold a vizet.

Amikor a bab majdnem puha, tedd vissza a felkockázott csülköt is. Készítsd el a rántást. Kezdj olajat hevíteni, add hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergesd addig, amíg pirulni nem kezd. Nyomd hozzá a fokhagymát, és pirítsd egy-két percig. Vedd le a tűzről, szórd bele a pirospaprikát, majd engedd fel hideg vízzel, és fakanállal gyorsan dolgozd simára a rántást. Öntsd a leveshez, közben folyamatosan kevergesd. Ha kell, tégy még hozzá sót. Tálaláskor add hozzá a tejfölt, esetleg néhány csepp ecetet.

Ezt is szeretjük