Pihekönnyű csokihabos málnás piskóta
Ennek a csokihabos málnás piskótának a receptjéért sorban állnak majd nálad azok, akik megkóstolják.
Ha különleges hétvégi csemegére vágysz, ez a csokihabos málnás piskótacsoda tuti nyerő! Már a látványa is fantasztikus, hát még az íze! Ötvös Zsuzsanna receptje.
Málnás piskóta
Hozzávalók 16 darabhoz
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 1.5 teáskanál víz
- 13 cl tejszín
- 5 dkg étcsoki
- 3 db nagyobb pillecukor
- 12 dkg málna
- 2 teáskanál méz
- 1 zselatin
- 12.5 dkg étcsokoládé
- 13 cl habtejszín
- 2 dkg cukor
- 2 dkg méz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból készíts hagyományos piskótát. A tojások fehérjét a cukorral verd kemény habbá, majd forgasd bele egyenként a sárgákat, adj hozzá másfél evőkanál vizet. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverd össze, majd szitáld a tojáshabba, és óvatosan, lassú mozdulatokkal forgasd a masszába.
Egy szilikon muffinformát kenj ki nagyon kevés olajjal, majd a piskótatésztát egy evőkanál segítségével töltsd a muffinforma mélyedéseibe. Ne legyen teljesen tele, fél-egy centivel kevesebb masszát rakj bele, mint amennyi belefér, különben a tészta kidagad a formából. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd meg a piskótát. Egy vékony késsel vagy hústűvel ellenőrizd, hogy tényleg átsült-e. Ha nem marad rajta semmi, kapcsold ki a sütőt, és a rácson hűtsd ki a tésztát.
A piskótamuffinok tetejét egy fűrészes késsel vékonyan vágd le, majd kézzel, óvatosan szedd ki a belsejüket. Vigyázz arra, hogy ne lyukaszd ki a tészták oldalát vagy alját, különben kifolyik majd a töltelék.
Készítsd el az étcsokihabot. A tejszínből körülbelül két evőkanálnyit melegíts meg, add hozzá az összedarabolt csokit és a pillecukrot, majd addig keverd, amíg egynemű masszát kapsz. Ezután a maradék tejszínt verd kemény habbá, és forgasd a csokis keverékhez. A kész csokihabot egy kiskanállal töltsd a tésztamélyedésekbe körülbelül kétharmadig. A felfordított muffinokat tedd hűtőbe, amíg a hab szépen megszilárdul.
Jöhet a málnazselé. A zselatinlapot áztasd pár percre hideg vízbe. A málnát turmixold le, majd egy lábasban forrald össze pár perc alatt a mézzel. Ebben oldd fel a kicsavart zselatinlapot, majd várd meg, hogy a zselé szobahőmérsékletűre hűljön, nehogy megolvassza a csokikrémet. A zselével töltsd tele a tésztamélyedéseket. Nem baj, ha a tésztára is kerül egy kicsi belőle. Majd rögtön nyomd rá a levágott tésztakalapokat. Körülbelül fél órára ismét tedd hűtőbe a töltött muffinokat.
Következhet a csokimáz! Az étcsokit olvaszd meg, majd a tejszínt, a cukrot és a mézet forrald össze. A forró tejszínt három-négy részletben keverd az olvasztott csokihoz. A tortácskákat tedd megfordítva a rácsra, és vond be őket a mázzal.
Jó módszer, ha mutató- és hüvelykujjal megfogod a tortácska tetejét és alját, majd körbeforgatod a mázban az oldalát. Tedd a rácsra, egy kanállal a tetejére is rakj csokit, majd szépen oszlasd el rajta. Mindegyik tortácskát vond be. Végül díszítsd a tetejüket friss málnával. Tedd a hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció