Puha, csokis puncsgolyó: házi piskótából a legfinomabb
Talán még a kókuszgolyónál is finomabb a puncsos változat.

puncsbomba
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

A 90-es években mindenkinek volt, most megint ezerrel hódít a bokalánc: minden szettet feldob »

12 divatszabály, amit a brit királyi család nőtagjainak követniük kell: te lennél a helyükben? »

Újra hódít a falatnyi bandeau top: mutatjuk, itthon melyik darabokra csaphatsz le »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha a cukrászdákban sokszor rendelsz puncsgolyót, ideje, hogy otthon is elkészítsd. Akár maradék tészta is lehet az alapja. Ha az nincs kéznél, dobj össze gyorsan egy vizes piskótát, ami kevésbé kényes, mint a klasszikus változat. A tésztát kakaóval is feldobhatod. A csokireszelék lehet többféle: ét-, tej- vagy akár fehér csokoládé is. Lefóliázva több napig is tökéletes marad az állaga.

Csokis puncsgolyó

Hozzávalók 20 darabhoz:

A piskótához

  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál víz
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só

A puncsbombához

  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 4 evőkanál rum
  • 2 evőkanál kakópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl víz

A díszítéshez

  • csokireszelék
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. Kanalanként rakd hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, a vizet, végül pedig fakanállal forgasd hozzá a lisztet. Egyengesd a masszát tepsibe, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Ha szép aranybarna, és megemelkedik, szúrj bele egy hegyes kést vagy hústűt. Ha nem ragad rá piskóta, kiveheted a sütőből. 

 

Várd meg, míg kihűl a tészta, majd morzsold egy tálba. A vízből és a cukorból kis lángon főzz szirupot. Amikor elolvad a cukor, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Öntsd a piskótára, add hozzá a vajat, a lekvárt, a rumot, a kakaóport. Jól gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, tegyél még hozzá szörpöt. Formázz a masszából tetszőleges nagyságú golyókat, és forgasd meg a csokireszelékben. 
Ha véletlenül elrontod a piskótát, akkor sincs semmi veszve, készíts belőle jobbnál jobb sütiket!

Ezt is szeretjük