
Puha, csokis puncsgolyó: házi piskótából a legfinomabb
Talán még a kókuszgolyónál is finomabb a puncsos változat.


Ha a cukrászdákban sokszor rendelsz puncsgolyót, ideje, hogy otthon is elkészítsd. Akár maradék tészta is lehet az alapja. Ha az nincs kéznél, dobj össze gyorsan egy vizes piskótát, ami kevésbé kényes, mint a klasszikus változat. A tésztát kakaóval is feldobhatod. A csokireszelék lehet többféle: ét-, tej- vagy akár fehér csokoládé is. Lefóliázva több napig is tökéletes marad az állaga.
Csokis puncsgolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
A piskótához
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 4 evőkanál víz
- 4 db tojás
- 1 csipet só
A puncsbombához
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál baracklekvár
- 4 evőkanál rum
- 2 evőkanál kakópor
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl víz
A díszítéshez
- csokireszelék
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. Kanalanként rakd hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, a vizet, végül pedig fakanállal forgasd hozzá a lisztet. Egyengesd a masszát tepsibe, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Ha szép aranybarna, és megemelkedik, szúrj bele egy hegyes kést vagy hústűt. Ha nem ragad rá piskóta, kiveheted a sütőből.
Várd meg, míg kihűl a tészta, majd morzsold egy tálba. A vízből és a cukorból kis lángon főzz szirupot. Amikor elolvad a cukor, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Öntsd a piskótára, add hozzá a vajat, a lekvárt, a rumot, a kakaóport. Jól gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, tegyél még hozzá szörpöt. Formázz a masszából tetszőleges nagyságú golyókat, és forgasd meg a csokireszelékben.
Ha véletlenül elrontod a piskótát, akkor sincs semmi veszve, készíts belőle jobbnál jobb sütiket!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció