Kívül ropogós, belül puha húsvéti cruffin: egyszerre muffin és croissant
A cruffin nagyon mutatós és mennyei süti. A siker egyik titka a jó minőségű vaj.

cruffin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A muffin és a croissant keresztezéséből jön létre a nagyon mutatós cruffin. Többnyire házi kelt tésztából készül, így kell rá időt fordítani, de megéri. Az angolok húsvétkor szívesen teszik az ünnepi asztalra. Figyelj arra, hogy minden alapanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, mikor hozzáfogsz a munkához. Ha belejössz a sütésbe, kakaóval, lekvárral, mogyorókrémmel is megtöltheted. 

Cruffin

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj a kenéshez
  • 7 dkg vaj a tésztába
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, és másfél decihez keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. 

Az élesztőt keverd össze a tojással, a maradék cukorral és tejjel, a vaníliás cukorral, a vajjal, majd részletekben add hozzá a sóval vegyített lisztet. Dagaszd meg, viszonylag lágy tésztát kell kapnod. Takard le, és keleszd 45-50 percig. 

 

Ha a tésztája a duplájára nő, tedd át a tésztát lisztezett felületre, oszd hat részre, készíts mindegyikből kis bucit, és pihentesd 15 percig. Ezt követően nyújtsd ki a tésztát egyesével nagyon vékony, egy-két milliméter téglalapokra, kenj mindegyikre szoba-hőmérsékletű vajat, és szorosan tekerd fel. Az összes bucival hasonlóan járj el.
 

A feltekert rudakat hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd a belső felüket kifelé fordítva tekerd csiga formájúra, és rakd a sütiket kivajazott muffinforma mélyedéseibe. Előmelegített sütőben, 190 fokon süsd aranybarnára 25 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld. 
Ha szereted a kelt tésztákat, az almás-fahéjas csigáért is biztosan odaleszel.

Ezt is szeretjük