Tejes pite Franciaországból: isteni finom clafoutis szilvával
Franciaország középső részéről származik ez a csodálatos desszert: szilvás tejes pite, vagyis a clafoutis.

A clafoutis egy, a francia Limousin megyéből eredeztethető tejes sütemény, amely már a 19. században meghódította egész Franciaországot. Nem véletlenül, hiszen egy könnyen elkészíthető pitéről van szó, ami sokféle gyümölccsel variálható. Bármikor elkészítheted az éppen szezonális gyümölcsökből is, és egy kis francia hangulatot varázsolhatsz a konyhába.
A clafoutis tésztája könnyű és nem túl édes, így a friss gyümölcsök íze érvényesülhet. Az eredeti receptben cseresznye szerepel, de bármilyen gyümölccsel isteni finom lesz, esetleg még házi tejszínhabot is készíthetsz mellé.
Francia szilvás tejes pite (clafoutis)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 35 dkg szilva
- 4 tojás
- 12.5 dkg liszt
- 20 dkg joghurt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál porcukor
A szilvát mosd meg alaposan és magozd ki, majd szeleteld vékony darabokra. A díszítéshez tegyél félre néhány szebb szeletet, ha szeretnéd dekorálni a pite tetejét.
A szilva kivételével az összes hozzávalót tedd robotgépbe vagy turmixba, és addig mixeld, míg egynemű masszát nem kapsz. Egy közepes sütőformát bőségesen vajazz ki. Tegyél az aljára egy réteget a szilvaszeletekből, majd jöhet rá a tészta és végül egy újabb réteg gyümölcs.
180 fokos sütőben 35 perc alatt lesz kész ez a francia finomság - teszteld villával, hogy nem maradt-e nyers a tészta.
A tetejét szórd meg porcukorral, díszítsd szilvaszeletekkel, és fogyaszd boldogsággal!
Szilvás pite leveles tésztából: vörösboros tölteléktől különleges
Ez a rendhagyó szilvás pite leveles tésztából készül, ami pedig igazán izgalmas benne, az a vörösborral főtt gyümölcsös töltelék.
ElolvasomKép: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- pite
Csodafinom csokipudingos pite: minden gyerek imádja

- sütemény
- kókuszreszelék