Citromos, mascarponés máktorta: olyan finom, hogy nem éred be egy szelettel
A pitetorta a nyár nagy slágere. Próbáld ki mascarponés, mákos töltelékkel, és kápráztass el mindenkit!


- 5 dolog, ami idő előtt lassítja a kollagéntermelést: elősegítik a korai ráncokat és a petyhüdtséget »
- Ennél nőiesebb stílust el sem tudunk képzelni, és alapdarabokból összedobható: a francia sikk örök »
- Ezt a tornát ne hagyd ki, ha ülőmunkát végzel: fontos izmokat dolgoztatnak meg a pilates-gyakorlatok »
- A Dallas Pamelája a plasztikai beavatkozásai után: a 71 éves Victoria Principal friss fotókon
- Kvíz: mennyire ismered Európa városait? Teszteld földrajzi tudásodat!
- Ő a 18 éves Gáspár Virág párja: bombázóvá fogyott Krisztián mellett
- 10 kérdéses törikvíz az ötödikes tananyagból: tudod, mikor kötötték a vérszerződést?
- 4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők
Ennek a csodás sütinek az alapja vajas, omlós linzertészta, amit a lehető leggyorsabban állíts össze. A vastag mákos és sajtos réteg remekül harmonizál egymással: egyszerre édes és savanyú. Sütheted torta- vagy piteformában is. Nyári alkalmakra ennél jobbat nem kívánhatsz.
Citromos, mascarponés máktorta
Hozzávalók:
Tésztához
- 22 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
Krémsajtos réteghez
- 50 dkg krémsajt
- 15 dkg kristálycukor
- 3 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 5 dkg keményítő
- 2 db tojás
Mákos réteghez
- 30 dkg mák
- 22 dkg cukor
- 1.5 dl tej
- 1 db citrom
Elkészítés:
A tésztához a lisztet morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a sót és a tojássárgáját. A tejfölből először csak egy evőkanállal rakj a masszába. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha sima és fényes, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket.
A mákos réteghez a tejet öntsd egy lábosba, és forrald fel. Szórd bele a mákot és a cukrot, majd kevergesd kis lángon még egy-két percig. Húzd le, és reszeld hozzá a citrom héját.
A krémsajtot gépi habverővel dolgozd össze a cukorral, majd add hozzá a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, frissen facsart levét és a vaníliát. Fokozatosan adagold hozzá a tejfölt, majd tedd hozzá a keményítőt. Végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, és egyengesd a torta- vagy piteformádba. Kend rá a mákos, majd a mascarponés tölteléket. A tetejére szórhatsz mákot és citromhéjat. Süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 45-50 perc alatt.

Még több recept