Bonts aszút az ünnepekre - A legszebbeket válogattuk össze karácsonyra
Az arany színű ital nemcsak meseszépen mutat az asztalon: a karácsonyi menüsorhoz is kiválóan illik.

fehérbor karácsony ünnepek szilveszter bor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akárhogy is nézzük, a karácsony az egyik legfontosabb ünnep minden évben. Van, aki akár már hónapokkal előtte elkezd készülni rá, míg más az utolsó pillanatban szerez be mindent, de az biztos, hogy mindenki különleges dolgokat keres.

Szeretnéd a legjobb ajándékokat megvenni, a legszebb karácsonyfát feldíszíteni, a legfinomabb fogásokat megfőzni, és természetesen a tökéletes borokra rátalálni. Idén az egyik ilyen tökéletes bor legyen egy tokaji aszú. Ez az elegáns édes bor lehet exkluzív ajándék, és az ünnepi asztal dísze is, ami előételhez, a karácsonyi sütemények mellé, vagy a desszert helyett önmagában is élményt jelent.

Miért olyan különleges?

Noha édes bor található mindenhol a világon, a tokaji aszú egyedülálló. A speciális mikroklíma, az ásványokban gazdag talaj, a Botrytis cinerea gomba jelenléte, a borvidéken engedélyezett szőlőfajták és a termékleírásban meghatározott borkészítési módszer miatt lehetetlen a Tokaji borvidéken kívül máshol reprodukálni. Ráadásul, mivel a szőlőfürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, az aszús szemeket folyamatosan szüretelik, ami rengeteg aprólékos kézi munkát jelent.

Koccints aszúval Furmint Photo
Fotó: Dancsecs Ferenc / Furmint Photo

A magas cukortartalom mellett feszes savak tartják egyensúlyban, a koncentrált bor az aromák hihetetlen komplexitásával rendelkezik. Öt olyan tokaji aszút ajánlunk most, amelyek tökéletesen illenek a karácsonyhoz, és amelyekkel érdemes koccintani az ünnepekkor.

Sauska - Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

A Sauska pincészet Tokajban 2003-ban nyílt meg, az egykori Tokaji Polgári Kaszinó neoklasszicista épületében. A felújítás során ügyeltek arra, hogy alkalmas legyen a szőlő feldolgozására és a borok, így az aszúk szakszerű tárolására is. A 2013-as egy fiatal tétel, édes kajszibarackkal, körtelekvárral, akácmézzel, mentával és vaníliával az aromajegyek között, a korty végén citrusos lecsengéssel. Szépen rétegzett, elegáns, koncentrált, savhangsúlyos bor, az aszúk modern stílusát képviseli. Bár a karácsonyi desszertek mellé is passzol, kóstoljuk inkább magában.

Aszúszem.
Aszúszem.

Barta Pince - Tokaji Aszú Öreg Király-dűlő 6 Puttonyos Válogatás 2013

A mádi Öreg Király-dűlő legmeredekebb részén találhatóak a Barta pincészet kőfallal határolt teraszai. Az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratának aszúját is innen szüretelték. A furmint aszúszemeket 24 órán át áztatták, majd a bort magyar tölgyfa hordóban érlelték két évig. Gazdag, trópusi gyümölcsös, édesfűszeres illatú bor, ízében, narancs, vanília, szegfűszeg, aszalt sárgabarack, birs és méz érezhető. Koncentrált, sűrű textúrájú aszú, gyönyörű lágysággal és kerekséggel. A rengeteg aromát érdemes szálazgatni a karácsonyfa mellett ülve, de zserbóhoz vagy diós bejglihez is remekül illik.

Barta aszú

Zsirai Pincészet - Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

A mádi borászatot, amelyhez összesen 13 hektár terület tartozik, Zsirai Kata vezeti. A szőlők Tállya, Tarcal, Rátka, Tokaj és Mád környékén vannak, méghozzá a legjobb dűlőkben. A fiatal borászlány természetesen aszút is készít, ha az évjárat lehetőséget ad rá. Klasszikus jellegű ez a bor, a mélyarany szín után édesfűszeres illatot érzünk benne. Aszalt gyümölcsök, alma, gyógynövények, olajos magvak, teafű és méz aromái keverednek, a szerkezet egyenes, a savak feszesek. Akár még egy komolyabb főétel mellé is passzolna, nem beszélve az ázsiai konyha fogásairól.

Zsirai aszú
Fotó: Nagy Gabor

Royal Tokaji Borászat - Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászatnak a borvidék kiemelkedő dűlőiben találhatóak a területei, a mádi Nyulászóban, Szent Tamásban és Betsekben, illetve a tarcali Mézes Mályban. 5 és 6 puttonyos, kiemelkedő évjáratokban akár dűlőszelektált aszúkat is készítenek. A fűszeres, mézes illatú aszú ízében kajszilekvár, vanília, karamell, kandírozott narancs, citrusok és gyógynövények aromáit érezni. A korty krémes, a lágy savak mellett egy telt, hosszú lecsengésű aszút kapunk, amely akár liba- vagy kacsamáj mellé, illetve aszalt gyümölcsökkel teli süteményekhez is passzol.

Royal Tokaji Winery4

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok - Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008

A birtok tulajdonosai a kezdetektől az organikus szőlőművelésben és borkészítésben hisznek, ebben a szellemben vezetik a pincészetet, amely már 2012-ben kiérdemelte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A száraz tételek mellett több különböző kategóriában készítenek édes borokat is. Ez az aszú mélyarany színű, érett, édesfűszeres illatú. Ízben aszalt gyümölcsök, méz, pörkölt magvak, menta, gyömbér, datolya és barack érződik. Az élénk sav szépen egyensúlyozza ki a maradék cukrot, a textúra sűrű és krémes, a komplexitásával együtt egy izgalmas, karakteres bor képe rajzolódik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfinomabb karácsonyi édességek

Bármelyiket készíted el közülük, biztosan leveszed a rokonokat és barátokat a lábukról: egy finom aszúval teljes a gyönyör.

Ezt is szeretjük