Házi bográcsgulyás marhából, sok hagymával és zöldséggel: kezdő bográcsozók sem rontják el

A füst még izgalmasabbá teszi a sűrű bográcsgulyást, amiben szinte megáll a kanál.

Bográcsgulyás marhából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végre kiköltözhetünk a szabadba, és érdemes a bográcsot is magunkkal vinni. Gulyást kezdők is könnyen készíthetnek benne. Van néhány szabály, amit feltétlenül be kell tartani. A legjobb, ha parázson főzöl, hogy az ételt ne kapja le a nagy láng. Fontos az is, hogy az üstöt egyenletesen érje a tűz. Ha állítható a bogrács állványa, akkor könnyen tudod szabályozni a hőfokot. A kész gulyást tálalhatod kisebb bográcsokban, tálkákban friss kenyérrel vagy akár felkarikázott csípőspaprikával és tejföllel.

Bográcsgulyás marhából

Hozzávalók

  • 2 kg marhalábszár
  • 50 dkg sárgarépa
  • 5 db petrezselyemgyökér
  • 5 ódb vöröshagyma közepes
  • 5 db krumpli közepes
  • 4 szelet szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 db zeller kisebb
  • 2 dl vörösbor
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál kömény (őrölt)
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Készíts elő mindent a bográcsozáshoz. Az állványt stabilan állítsd fel. Gyújts tüzet, de arra ügyelj, hogy a láng ne érjen hozzá a bográcshoz. A marhahúst tisztítsd meg, és kockázd fel. A szalonnát vágd kisebb darabokra, és dobd az edénybe. Amikor kisül a zsírja, vedd ki a pörcöket. Tedd a zsírra az apróra vágott hagymát, és dinszteld meg. Ha megfonnyad, add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Rakd hozzá az átpréselt fokhagymát, és dobd rá a húst. Süsd fehéredésig, és ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, majd öntsd fel fél liter vízzel. 
 

Amikor a hús félig megpuhul, add hozzá az ízlés szerint felvágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, és önts hozzá kevés vörösbort, valamint adj még hozzá vizet. Főzz puhára mindent, közben locsold a borral, rázogasd a bográcsot, vagy óvatosan kevergesd. Az utolsó fél órában tedd hozzá a petrezselyem- és a zellerzöldet, valamint a pirospaprikát.

A bográcsgulyás forrástól számítva körülbelül 2,5-3 óra alatt fő meg. A magasra akasztott edényben lassabban készül az étel. Ha alacsonyabban van a bogrács, a hús akár oda is éghet. 
Sertéspörköltet is készíthetsz bográcsban. A füstnél jobb ízfokozó nem is kell hozzá. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük