Házi bográcsgulyás marhából, sok hagymával és zöldséggel: kezdő bográcsozók sem rontják el
A füst még izgalmasabbá teszi a sűrű bográcsgulyást, amiben szinte megáll a kanál.
Végre kiköltözhetünk a szabadba, és érdemes a bográcsot is magunkkal vinni. Gulyást kezdők is könnyen készíthetnek benne. Van néhány szabály, amit feltétlenül be kell tartani. A legjobb, ha parázson főzöl, hogy az ételt ne kapja le a nagy láng. Fontos az is, hogy az üstöt egyenletesen érje a tűz. Ha állítható a bogrács állványa, akkor könnyen tudod szabályozni a hőfokot. A kész gulyást tálalhatod kisebb bográcsokban, tálkákban friss kenyérrel vagy akár felkarikázott csípőspaprikával és tejföllel.
Bográcsgulyás marhából
Hozzávalók
- 2 kg marhalábszár
- 50 dkg sárgarépa
- 5 db petrezselyemgyökér
- 5 ódb vöröshagyma közepes
- 5 db krumpli közepes
- 4 szelet szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 3 db paradicsom
- 1 db zeller kisebb
- 2 dl vörösbor
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 csokor zellerzöld
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál kömény (őrölt)
- só
- bors
Elkészítés:
Készíts elő mindent a bográcsozáshoz. Az állványt stabilan állítsd fel. Gyújts tüzet, de arra ügyelj, hogy a láng ne érjen hozzá a bográcshoz. A marhahúst tisztítsd meg, és kockázd fel. A szalonnát vágd kisebb darabokra, és dobd az edénybe. Amikor kisül a zsírja, vedd ki a pörcöket. Tedd a zsírra az apróra vágott hagymát, és dinszteld meg. Ha megfonnyad, add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Rakd hozzá az átpréselt fokhagymát, és dobd rá a húst. Süsd fehéredésig, és ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, majd öntsd fel fél liter vízzel.
Amikor a hús félig megpuhul, add hozzá az ízlés szerint felvágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, és önts hozzá kevés vörösbort, valamint adj még hozzá vizet. Főzz puhára mindent, közben locsold a borral, rázogasd a bográcsot, vagy óvatosan kevergesd. Az utolsó fél órában tedd hozzá a petrezselyem- és a zellerzöldet, valamint a pirospaprikát.
A bográcsgulyás forrástól számítva körülbelül 2,5-3 óra alatt fő meg. A magasra akasztott edényben lassabban készül az étel. Ha alacsonyabban van a bogrács, a hús akár oda is éghet.
Sertéspörköltet is készíthetsz bográcsban. A füstnél jobb ízfokozó nem is kell hozzá.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció