Egyszerű, házi birsalmalekvár: húshoz és sütikbe is illik
Az illatos birsalmalekvárt már a nagyi is így készítette. Nincs benne tartósítószer, viszont kellemesen fűszeres.

Egyszerű, házi birsalmalekvár: húshoz és sütikbe is illik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A birsalma évezredek óta kedvelt növény, az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották. A fanyar ízű, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcsből sokféle finomságot készíthetsz. A birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektintartalma, így tökéletes lekváralapanyag. 

Birsalmalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 80 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan mosd meg, a héját dörzsöld meg. A hibás részeket és a magházat távolítsd el, és éles késsel vágd kisebb darabokra. Locsold meg a citrom frissen facsart levével, szórd rá a cukrot, öntsd rá a vizet, és fűszerezd szegfűszeggel, fahéjjal. Főzd kis lángon puhára a birsalmát körülbelül 25 perc alatt. Pépesítsd botmixerrel, majd rakd vissza a tűzre, és főzd még tovább, körülbelül 40 percig.
 

Amikor elég sűrű, szedd merőkanállal alaposan elmosott, csírátlanított és felforrósított üvegekbe. Szorosan zárd le, és állítsd fejre 10 percre. Pakold száraz dunsztba, azaz plédek, párnák közé. Hagyd kihűlni körülbelül két nap alatt. Rakd száraz, hűvösebb helyre, felbontás után pedig tartsd a hűtőben. 

Ezt is szeretjük