A beignet, vagyis a híres francia fánk receptje: kívül ropogós, belül lyukas
A beignet, azaz a francia fánk tipikus februári sütemény. Otthon is elkészítheted, garantáltan sikert aratsz vele.

beignet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tartanak az otthoni fánksütéstől, pedig kevés konyhai rutinnal sem olyan bonyolult a feladat, mint ahogy elsőre tűnik. A beignet, helyesen ejtve benyé, a franciák fánkja, könnyed kelt tésztából készül, a külseje ropogós, belül pedig lyukacsos. A süti általában szögletes formájú, és jó sok porcukorral az igazi. 

Beignet fánk készítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 tej tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 l olaj a sütéshez
  • cukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel 10 perc alatt, vagyis hagyd az élesztőt jól megemelkedni. A lisztet szitáld át, a kétféle cukrot pedig keverd habosra a tojással. Először a tojásos cukrot add a liszthez, majd az élesztős tejet. Fakanállal keverd el, és dolgozd össze. A vajat olvaszd fel, fokozatosan öntsd a tésztához. Öt-hét percig dagaszd kézzel, vagyis addig gyömöszöld, amíg a tészta elválik az edény oldalától. Ekkor takard le konyharuhával, és körülbelül egy óra alatt meleg helyen keleszd a duplájára.

Ha a tészta jól megkelt, borítsd ki alaposan meglisztezett gyúródeszkára. Nyújtsd ki egy-másfél centi vastagra és téglalap alakúra, majd éles késsel vágd fel kockákra. Takard le újra konyharuhával, és így keleszd még fél órát.
Egy lábosban forrósítsd fel az olajat, és közepesen erős lángon süsd ki benne a fánkokat. Egyszerre öt-hét darabot tegyél bele. Ha az egyik oldala megpirult, fordítsd meg szűrőlapáttal. Ha kész, szedd papírtörlőre, és úgy itasd le róla a felesleges olajat. A tetejét szórd meg porcukorral.
A fánkot baracklekvárral vagy vaníliasodóval tálald.

Ezt is szeretjük