5 különleges házi befőtt
Téli nassolnivaló
Emlékszel még, milyen finomak voltak a nagyi befőttjei? Te se maradj le tőle, hiszen nem is olyan nagy ördöngösség a befőzés! Fakanálra fel!
- Eltávolítják a maradék sminket és a szennyeződéseket: hatékony szilárd arctisztítók árakkal, lelőhelyekkel »
- A 48 éves Victoria Beckham melltartóban, nyuszifülekkel pózol a címlapon: rég láttunk róla ilyen szexi, bevállalós képeket »
- A farmerdzseki megunhatatlan klasszikus: a most divatos fazonokat nőies és sportos stílusban is viselheted »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
Csipkebogyó-befőtt
Hozzávalók:
- 50 dkg csipkebogyó
- 25 dkg cukor
- szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 7 dl 10%-os ecet
- 5 dl víz
A bogyókat vágd ketté, magozd ki, és jól mosd át. A vizet az ecettel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel forrald fel, tedd hozzá a bogyókat, és 20-30 percig főzd fedő alatt.
Szűrd le a bogyókat, a főzőlevet forrald tovább, és ha szükséges, ízesítsd még. Töltsd üvegekbe a megfőtt gyümölcsöt, öntsd rá a levet, és zárd le az üvegeket. Száraz helyen tárold.
Bodzabefőtt
Hozzávalók:
-
fekete bodza érett termése
-
40 dkg cukor
-
szegfűszeg
-
fahéj
-
2 g citromsav
-
1 l víz
A fekete bodza érett termését jól mosd meg, csepegtesd le, villával kocsánytalanítsd. A lebogyózott bodzát rakd üvegbe. A felöntőlé minden literéhez adj 40 dkg cukrot, és ízlés szerint szegfűszeget, fahéjat, valamint a citromsavat. Forrón öntsd a gyümölcsre a cukoroldatot, azonnal légmentesen zárd le, 85 fokon 20 percig hőkezeld. Fokozatosan hagyd kihűlni.
Áfonyabefőtt
Hozzávalók:
-
1 kg áfonya
-
35 dkg cukor
-
szegfűszeg
-
5 dl víz
Tisztítsd meg az áfonyát, szabadítsd meg a szárától, és szitán csurgasd le. Cukorral főzd fel, majd a gyümölcsöt rakd üvegekbe. Mindegyik üvegbe tegyél 1-1 szem szegfűszeget is. A visszamaradt levet sűrítsd be a felére, és öntsd rá a gyümölcsre. Forrón töltsd üvegekbe, és dunsztold ki.
Cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
-
1 kg cseresznye
-
30 dkg cukor
-
5 dl víz
A cseresznyét mosd meg, szárazd le, és szitán csurgasd le, majd tedd üvegekbe. A vizet főzd fel a cukorral, öntsd a gyümölcsre. Az üvegeket zárd le, és dunsztold ki.
Körtebefőtt
Hozzávalók:
-
1 kg körte
-
30 dkg cukor
-
5 dl víz
-
vanília
-
citromhéj
-
borsónyi tartósítószer
Hámozd meg a gyümölcsöt, és egészben vagy félbevágva azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. A vizet öntsd le róla, öblítsd le, üvegekbe rakva öntsd rá a szirupot, hogy ellepje. Kötözd le az üvegek száját, két celofánréteg közé tegyél egy borsónyi tartósítószert, és a víz forrásától számított 10 percig takaréklángon gőzöld. A szirup készítése: minden kiló tisztított gyümölcsre 30 dkg cukrot és 0,5 liter vizet számíts. Egy darabka vaníliával vagy citromhéjjal főzd fel, és langyosan öntsd a körtére. Ne tedd túlzottan tele az üveget, nehogy gőzöléskor kifolyjon a leve.
OLVASD EL EZT IS!

- barack
- leves
4 sűrű és hűsítő nyári gyümölcsleves

- szőlő
- barack
Jéghideg, tejszínes gyümölcslevesek

- eper
- leves