Remegős gőzgombóc baracklekvárral
A szilvalekváros gőzgombóc akkor az igazi, ha az alja ropogós, a teteje pedig puha.
A baracklekváros gőzgombóc fedett fazékban egyszerre sül és gőzölődik. Gyümölccsel megtöltve, dióval, mákkal megszórva, vaníliaöntettel ínycsiklandó desszert. Szabó Veronika receptjét csak imádni lehet.
Baracklekváros gőzgombóc
Hozzávalók 8 személyre
- 30 dkg simaliszt
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dl tej
- 4 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 0.5 citrom
- 1 evőkanál rum
- csipetnyi só
- 1 csésze lekvár
A tetejére
- 15 dkg cukrozott, darált dió
- 3 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt 1 deciliter langyos tejben egy csipetnyi cukorral futtasd fel, azaz várd meg, amíg a térfogata jelentősen megnő. Ez 10-15 perc alatt megtörténik. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, a rumot, a felfuttatott élesztőt és 2 deciliter tejet, majd jól dolgozd ki a tésztát. Ha már elválik a kezedtől és az edény falától is, akkor tedd bele a langyos, olvasztott vajat. Addig dagaszd, amíg fényes, hólyagos tésztát nem kapsz. Ekkor kicsit lisztezd meg a tetejét, és letakarva, langyos helyen, 45-50 perc alatt keleszd a duplájára.
Ezt követően óvatosan, finoman még egyszer dolgozd át, és keleszd újra 25-30 percig. Mikor másodszorra is megkel a tészta, lisztezett munkalapon nyújtsd ujjnyi vastagra. Az egyik felére tégy egy-egy kanál sűrű lekvárt, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit nyomd össze, így gőzölés közben nem tud kiszökni belőle a lekvár. Hagyd 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.
A maradék tésztát újra gyúrd össze, de csak óvatosan, hogy a szerkezetét ne tedd tönkre, és az előzőhöz hasonló módon töltsd meg. Ha van gőzpárolód, akkor abban 15-20 perc alatt gőzöld meg a gombócokat. Ha nincs, akkor egy nagyobb fazékban forralj vizet, majd tégy rá egy széles fémszűrőt, és ebbe helyezd a tésztát. Egyszerre annyi gombócot pakolj bele, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett. Arra vigyázz, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe. Ha a gombócok elkészülnek, mindegyik tetejét kenegesd meg olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció