Az eredeti sztrapacska receptje
Ez a szlovák eredetű étel könnyen elkészíthető, és mindemellett laktató is, úgyhogy a hétvégi ebédnél próbáld ki, mint főfogást.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

6 perc az egész torna, de csodás popsit és feszes combokat varázsol »

Ezek az alapszínek legyenek ott a szekrényedben! Mindent egyszerűbbé tesznek »

Széles a csípője, és mer öltözködni: szuper divattippek egy plus size modelltől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Magyarországon is nagyon népszerű az amúgy szlovák származású sztrapacska. Biztosan ismered te is káposztás és juhtúrós variációját, de most mutatunk neked még két ínycsiklandó verziót, ami biztosan ízlik majd.

Ráadásul konyhatündérnek sem kell lenned elkészítésükkor, mert olyan, mintha a nokedlihez kevernél hozzá más alapanyagokat.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 15 dkg szalonna
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • liszt

A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki a tésztát.

A nokedlihez hasonlóan szaggasd lobogó vízbe, és főzd ki. A szalonnát kockázd fel, és egy lábasban pirítsd meg.

Ezután szedd ki, csak a kisült zsírját hagyd benne. A galuskát öntsd rá, és szórd meg juhtúróval. Keverd össze, és tálaláskor a megsült szalonnából szórj a tetejére.

Káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 40 dkg krumpli
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • olaj

A krumplit pucold meg és reszeld le. Sózd meg ízlésed szerint, majd szitáld bele a lisztet, és keverd bele a tojással együtt. Annyi vizet tegyél bele, amennyivel egy közepes keménységű tésztát kapsz. Forró vízbe szaggasd bele. Akkor jó, amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére.
Szűrd le, és hagyd lecsepegni. A káposztát nyomkodd ki, ha nagyon savanyú, akkor mosd is ki, és pici olajon pirítsd meg. Ha kész, keverd hozzá a tésztát, és már tálalhatod is.

Négysajtos sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg juhtúró
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg szeletelt mozzarella
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • liszt
  • olaj

A krumplit hámozd meg és reszeld le. Sózd meg, majd a tojással, illetve annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki közepes keménységű tésztává. A szalonnát kockázd fel és pirítsd meg. Szedd ki a kisült zsírból, és tedd félre. A galuskát alaposan keverd bele a kisült zsírba. Egy tepsibe tegyél egy réteg sztrapacskát, és szórd meg az egyik fajta lereszelt sajttal. Majd megint galuska, rá sajt, valamint tedd rá a szalonnakockák felét és a juhtúrót. Megint galuska következik és az egyik fajta sajt. Végül tedd a tetejére az utolsó adag tésztát, öntsd rá a tejfölt, szórd meg a maradék szalonnával, és terítsd be szeletelt mozzarellával. Előmelegített sütőben süsd meg.

Hagymás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 45 dkg liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma

A krumplit hámozd meg, reszeld le, majd a tojásokkal és a liszttel keverd ki. Ízlésed szerint sózd meg. Forró, sós vízbe szaggasd bele, és főzd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, és három evőkanál olajon pirítsd meg. Öntsd rá a tejfölt, és zúzd bele a fokhagymát. Picit forrald fel, majd keverd hozzá a lecsepegtetett tésztához.

A leadképet Kata főzte ki, és a katakonyha.freeblog.hu-ról származik.

Blog.hu ajánló