Aszalt szilvás, mákos pite régi családi recept szerint: így nem rontod el a tésztát

Ez a pite nagyon mákos, omlós, a tészta könnyű és selymes. Aszalt szilvával megbolondítva verhetetlen.

Aszalt szilvás, mákos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagyi mindig feldobta a hagyományos mákos pitét, hol meggyet, hol almát kevert a töltelékbe. A legfinomabb viszont aszalt szilvával volt. A tészta is jobb, ha a vaj helyett zsírt teszel bele. Tapasztalat szerint ez a süti biztosan nem éri meg a másnapot. 

Aszalt szilvás, mákos pite

Hozzávalók

A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 15 dkg mák
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sütőporral, a sóval. Add hozzá a hideg zsírt, és az ujjbegyeddel kezdd összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, tedd hozzá a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha sima és összeáll, vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban. Fóliába csomagolva rakd a hűtőbe fél órára. 


Közben készítsd el a tölteléket. A tejet öntsd el lábosba, keverd össze a cukorral és a reszelt narancshéjjal. Forrald fel, majd húzd le a tűzről, rakd hozzá a mákot és a kis darabokra vágott aszalt szilvát.


Pihentetés után a nagyobb tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki akkorára, mint a piteformád, és igazgasd bele. Egyengesd rá a mákos tölteléket. A kisebb tésztát nyújtsd ki, vágd csíkokra, és rakd a tetejére. Kend le villával felvert tojással, és forró sütőben, 170 fokon süsd meg 30 perc alatt.  

Ezt is szeretjük