Így aszalj szilvát otthon: nem kell hozzá semmilyen különleges szerkezet
Fogyassz minél több aszalt szilvát, mert amellett, hogy finom, egészséges is. Így fogj hozzá otthon a szárításhoz!

- Minden összeállítást feldob, fiatalítja és frissíti a megjelenést: így használd ki a fehér mágikus erejét nyáron »
- A 86 éves Julie Andrews évtizedek óta ragaszkodik ehhez az elegánsan letisztult összeállításhoz: a nadrágkosztüm az egyik nagy kedvence »
- Nadrágban léptek a vörös szőnyegre, mégis mindenkit lenyűgöztek nőiességükkel: 7 híresség, aki nem csak estélyiben elegáns »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Illetlennek tűnsz, ha így jelensz meg egy esküvőn: 10 tiltólistás ruha és kiegészítő
Aszalj most szilvát, és csemegézz belőle télen, vagy használd sütéshez-főzéshez. Remek K-vitamin- és béta-karotin-forrás, betegségmegelőző, emésztésserkentő hatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Nem kell hozzá aszalógép, napon vagy sütőben is száríthatod. Így egy-két évig biztosan eláll. Egy kilogrammnyi friss szilvából körülbelül 35-50 deka aszalt gyümölcsöt kapsz.
Aszalt szilva készítése
Hozzávalók
- 2 kg szilva
Elkészítés:
Aszaláshoz mindenképpen érett és egészséges szilvákat válassz. A gyümölcsöt alaposan törölgesd át, de semmiképpen ne mosd meg. Ha szeretnéd, magozd ki, a nagyobb szemeket vágd ketté. Napsütéses, meleg időben érdemes a szabadban szárítani. Rakd a szilvát sütőpapírral borított, nagyobb méretű tálcára, és mehet is a napra. Fedd le gézlappal vagy tüllel, hogy ne érje szennyeződés. Két-három óránként forgasd meg. Ha elkezd esni az eső, vagy túl párás a levegő, feltétlenül vidd be a lakásba. Az időjárástól függően három-négy nap alatt megszárad.
A szilvát sütőben is aszalhatod. Tedd a gyümölcsöt előmelegített sütőbe, és 50-70 fokon szárítsd minimum hat-nyolc órán keresztül. A sütőajtajót végig hagyd kicsit megnyitva. Ha a gyümölcsöt megnyomod, és nem ereszt levet, rugalmas, hűtsd ki, majd rakd egy tálba, és egy héten át minden nap rázogasd meg. Utána üvegekben, jól záródó dobozokban vagy vászonzsákban, száraz, sötét helyen tárold.

Még több recept