Így készül az édes angol húsvéti zsemle, avagy a hot cross bun

A fűszerekkel, aszalványokkal gazdagított húsvéti zsemle nem hiányozhat az angolok ünnepi asztaláról.

Így készül az édes angol húsvéti zsemle, avagy a hot cross bun
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha eddig még nem próbáltad ki a gazdag fűszerezésű húsvéti zsemlét, idén mindenképpen készítsd el. Az Angliában nagypénteken asztalra kerülő finomság egyik jellegzetessége a tetején lévő kereszt. A különleges péksüteménynek varázserőt is tulajdonítanak.

A zsemle kelt tésztából készül, és a mézeskalács-fűszerkeverék is sokat dob rajta.  Rakhatsz bele aszalt sárgabarackot, meggyet, áfonyát. Vajjal, lekvárral, mézzel csodás reggeli vagy vacsora. 

Angol húsvéti zsemle

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • fél narancs reszelt héja
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só

Kereszthez:

  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál víz

Mázhoz:

  • fél dl víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés ideje: 1 óra 40 perc

Elkészítés menete

A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát a térfogata a többszörösére nő. Közben vegyítsd a lisztet a reszelt citrom- és narancshéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, rakd hozzá az olvasztott vajat, a tojást, és tedd hozzá a felfutott élesztőt. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 50 perc alatt.

Ezt követően gyúrd át, majd formázz belőle nyolc-tíz zsemlét. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. A lisztet keverd csomómentesre a vízzel. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. A masszát nyomózsákba is töltheted, úgy könnyebb dolgod lesz. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20-25 perc alatt szép pirosra.

 A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró zsemléket. Ettől lesz a péksütemény szép fényes és ragacsos. Várd meg, amíg kihűl, és már kínálhatod is.

Ezt is szeretjük