Rozészezon: a kacsamelltől a sorbet-ig
A nyáresték felejthetetlen kísérője egy pohár könnyű, zamatos bor, mely nemcsak érzékeidet kényezteti, de megalapozza a jó hangulatot is. (x)

Ez is érdekelhet

London gyerekkel is felejthetetlen: így tegyük kényelmessé az utat! (x)

Legyél az idei nyár divatdiktátora! (x)

Kellemetlen, gyakori vizelési inger: mit tehetsz ellene? (x)

A nő kétszer (x) - Szeretni kell, és pont.

Kimeríti a testet a kánikula: 4 bevált tipp a gyors felfrissüléshez (x)

beauty and style

Ilyen ruhákat a mesékben sem látsz: álomszép couture kínai tervezőtől »

87 éves, de 70-nek sem néz ki a modell: nőies stílusát tanítani lehetne »

Frissítő arc- és testpermet házilag - Előzd meg a ráncosodást! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Amikor az ember azt hallja, alföldi bor, először az üde, könnyed, gyümölcsös jelzők jutnak az eszébe, hiszen a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági borvidéket ezek a karakterjegyek jellemzik. Az alföldi bor a mindennapok bora: könnyed, kiváló szomjoltó. Az itteni borok könnyebbek, a hegyvidékieknél lágyabbak, viszonylag alacsony sav- és alkoholtartalmúak, ezért elsősorban halételekkel, szárnyasokkal, tésztákkal, salátákkal - azaz tipikusan nyári ételekkel - párosíthatók kiválóan.

Márpedig ez nem elhanyagolható előny: ahogy világszerte, úgy Magyarországon is egyre keresettebbek a könnyebb borok. A kevésbé gyakorlott fogyasztó számára a tapasztalatok szerint sokkal kevésbé idegen egy ilyen nedű, mint egy testes, nehéz, letaglózó bor.

Könnyű nyáresték kísérője

A nyár étele a lecsó - legyen szalonnás, tojásos vagy éppen cukkinis -, hozzá a nyár bora, a rozé dukál, ami csirkepaprikáshoz is kiváló. Különösen ajánlom a mostanság divatos rozé kacsamellet nyári ebédekre, kerti partikra, romantikus vacsorákra - bár a név csalóka: a rozé ebben az esetben nem a borra, hanem a hús színére, átsütöttségének fokára utal.

A friss, zamatos alföldi bor önmagában is jó frissítő, de készíthetünk mellé rozés sorbetet vagy gyümölcsös - például meggyes, málnás, epres -, illetve karamelles ízvilágú desszertet is.

Az áruházak, borszaküzletek kínálatából sokféleképpen lehet válogatni. Hiba lenne rangsort felállítani a hazai bortermő vidékek között. A termőterületek képviselőinek nem egymással kell vetekedniük, hanem mindenkinek meg kell találnia a maga helyét a piaci palettán, a helyi szőlő és az abból készült bor jellegzetességei alapján.

A borszakértő ajánlata

Termőhely alapján általában a szakértők, illetve a nagyobb tapasztalattal rendelkező borfogyasztók döntenek. Sokan egy-egy korábban már megismert és megkedvelt termelő borait keresik hűségesen, és vannak, akik csupán az árat figyelve választanak - bár az ár nem feltétlenül tükrözi a bor minőségét. Egyik megoldás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, én mégis azt ajánlanám: mielőtt egy-egy ebéd vagy vacsora előtt bort választunk, lehetőség szerint kóstoljuk meg az italt! Erre országszerte számos rendezvény, fesztivál kínál jó alkalmat, és a termelők maguk is szívesen látják a borbarátokat mindenhol, nem beszélve a kereskedések, szakmai szervezetek programjairól.

Még egy tanács a nyári szezon előtt: sokan azt tartják, hogy a jó borból vétek fröccsöt készíteni, és így tönkretenni. Én ezzel szemben úgy vélem, minél illatosabb, zamatosabb, élénkebb egy rozé- vagy fehérbor, annál finomabb lesz a belőle készített fröccs. A jó borból jó fröccs lesz, és a legjobból lesz a legjobb fröccs.

 

Bodor Bence
borász, borszakértő
Villány, Diósviszló(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=1778178&banner=1778179&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük