Omlós tésztájú almás, pudingos pite: a krémes réteg valami fenséges
Az almás, pudingos pite olyan finom, hogy kár lenne kihagyni, ráadásul minden alkalomra remek választás.

almas-pudingos-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Almás pitét sokféleképpen süthetsz, például kétféle töltelékkel: az egyik almás, a másik pudingos. Az már csak ráadás, hogy a tészta rácsos, így még csábítóbb. Fontos, hogy a vajas tésztát gyorsan dolgozd össze, így lesz igazán omlós. 

Almás, pudingos pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárga
  • 2 evőkanál tejföl

A vaníliás réteghez

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 5 evőkanál cukor

Az almás töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 18 dkg cukor
  • 8 dl víz
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold össze a hideg, kis darabokra vágott vajjal. Amikor elég morzsalékos, add hozzá a tojássárgáját, a cukrot, majd egy-két evőkanál tejfölt. Rugalmas tésztát kell kapnod, majd vedd ketté egyharmad-kétharmad arányban. Csomagold a tésztát folpack fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Amíg a tészta pihen, készítsd el a kétféle tölteléket. A tejet dolgozd simára a pudingporral, a cukorral, és kis lángon, kevergetve főzd sűrűre, majd hagyd kihűlni. 

Az almás réteghez a gyümölcsöket hámozd meg, és nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. Rakd lábasba, önts rá öt deci vizet, szórd hozzá a cukrot, a vaníliát, a fahéjat, és kevergetve főzd össze 10 perc alatt. A pudingport dolgozd simára három deci vízzel, és forgasd az almás masszához. Forrald össze két perc alatt.

Pihentetést követően a nagyobb tésztát nyújtsd ki, majd nyomkodd egy kivajazott, kilisztezett tűzálló tál vagy tepsi aljára. Kend rá a vaníliás pudingot, arra pedig az almás masszát. A maradék kis tésztát nyújtsd ki, vágj belőle vékony csíkokat, és rácsozd be a sütit. Kend le tojásfehérjével, mehet az előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd 25 perc alatt szép aranybarnára. 

Az almás rétest sem lehet megunni. Ha van néhány szabad órád, a tésztát is készítsd saját magad!

Ezt is szeretjük