Ropogós tésztájú áfonyás rétes - Mirelit gyümölcsből is fantasztikus lesz
Az áfonyás rétes akkor az igazi, ha nagyon vékony és kézzel húzott.
Ha teheted, az áfonyás rétes tésztáját is készítsd el saját magad. Nem boszorkányság, ha egyszer ráérzel, onnantól gyerekjáték. A töltelék sokkal finomabb lesz, ha az áfonyához túrót is keversz. A végeredményt a liszt minősége is nagyban befolyásolja.
Áfonyás rétes recept
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott, langyos zsír
- 1 db nagy tojás
- 2.5 dl víz
- 1 kávéskanál 20%-os ecet
- 1 kávéskanál só
Töltelékhez
- 50 dkg túró
- 30 dkg áfonya
- 4 dkg cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 0.5 dl víz
Kenéshez
- 5 dkg olvasztott zsír
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, a közepébe készíts mélyedést, és üsd bele a tojást. Öntsd bele az olvasztott zsírt és a sóval, ecettel elkevert vizet. Gyúrd össze körülbelül 10-15 perc alatt, ne lepődj meg, először még nagyon ragacsos lesz. Akkor jó, ha a tészta nem ragad a kezedhez, fényes és könnyen nyújtható. Oszd ketté, és formázz cipókat. Mindkettőt kend meg olvasztott zsírral, majd letakarva pihentesd 30 percig.
Közben készítsd el a tölteléket. Az áfonyát rakd egy tálba, önts hozzá vizet, és forrald fel a cukorral. Kicsit turmixold össze, de nem kell, hogy teljesen sima legyen. Ha kihűl, add a tejföllel összekevert túróhoz.
Teríts az asztalra egy tiszta terítőt, szórd meg liszttel, és tedd a közepére az egyik cipót. Kend meg a tésztát újra olvasztott zsírral, kicsit lapogasd meg, majd kezdd nyújtani. Mindkét kézfejedet dugd a tészta alá, és lassan, óvatosan húzd minden irányba, az asztal szélei felé. Ha már szinte átlátszó, csípd le a szélekről a vastagabb részt. Hagyd száradni pár percig, majd hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg zsírral. A hosszabbik oldalára kanalazd a tölteléket, szórd meg búzadarával, és a ruha segítségével tekerd fel. A másik tésztával is hasonlóan járj el.
Kend meg a tetejét is zsírral, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül 25 perc alatt. Ha kihűl, szeleteld fel, és porcukorral megszórva kínáld.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept