A tökéletes bejgli receptje
Van, aki a diósra, van, aki a mákosra esküszik, de egy dologban mindenki egyetért: ha karácsony, akkor bejgli. Süss egyet mindenképp!
A karácsony nem múlhat el foszlós, illatos bejgli nélkül. Ráadásul ez a tésztaféle sokáig eláll, így a két ünnep közötti váratlan vendégeket is nyugodtan kínálhatod vele.
A klasszikusok mellett - mint a mákos és a diós - érdemes kipróbálni egy-egy különlegesebb tölteléket is. Bár nem tartozik a legegyszerűbb sütemények közé, kis elszántsággal és receptünkkel a te karácsonyi menüdben is előkelő helyet foglalhat majd el.
Mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- másfél dl tej
- 10 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
- 2 tojás +1 a tészta megkenéséhez
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg búzadara
A tészta elkészítéséhez langyosítsd meg a tej felét, adj hozzá egy kevés cukrot, és tördeld bele az élesztőt. A lisztet egy nagy tálban keverd el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal. Végül dolgozd hozzá az élesztős tejet is. Fél órán keresztül keleszd letakarva, meleg helyen. Fél óra elteltével add hozzá a citromot, majd keverd erősen addig, amíg a tészta fényes és levegős nem lesz. Ezután újabb fél óra kelesztés következik.
Ha már szépen feljött, nyújtsd egy centi vastagra, kend meg a kihűlt töltelékkel - ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni -, majd óvatosan tekerd fel. A kivajazott tepsiben még utoljára hagyd fél órát pihenni, majd kend meg a felvert tojással, hogy majd szép aranysárga legyen, majd szurkáld meg villával. 200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül.
A mákos töltelékhez egy mélytányérban keverd el a mákot a tejszínnel és a tejjel, majd az egészet forrald össze. Ezután adj hozzá annyi grízt, hogy a massza összeálljon, de még kenhető maradjon. Ízesítheted citromlével, de tehetsz bele mazsolát is.
A tésztát az összes többi változathoz így készítsd el.
Diós bejgli
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg darált dió
- 45 dkg porcukor
- fél dl rum
- 3 evőkanál mazsola
A diós töltelékhez a cukrot főzd fel egy kevés vízben, majd add hozzá a diót, illetve az ízesítőket. A rumot a végén keverd bele. Hagyd kihűlni, mielőtt a tésztába tekered.
Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:
- 40 dkg gesztenyepüré
- 3 evőkanál cukor
- 3 dkg vaj
- 3 dkg mazsola
- 1 tojássárgája
A vajat tedd melegre, hogy lágy legyen. A tojássárgáját keverd ki a cukorral, add hozzá a vajat, majd keverd az egészet a gesztenyemasszához. A tejbe áztatott mazsolát a végén forgasd bele.
Nutellás bejgli
Hozzávalók:
- 12-15 dkg darált háztartási keksz
- 25-30 dkg őrölt, pörkölt mogyoró
- 45-50 dkg Nutella
A kekszet és a mogyorót keverd el, majd add a Nutellához. Hogy könnyű legyen összedolgozni, érdemes a Nutellát a fűtőtestre tenni egy kicsit előtte.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Túrós bejgli
Hozzávalók:
- 30 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg búzadara
- 3 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
A túrós tölteléket érdemes egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek. A túrót törd át egy szitán, majd keverd el a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és a citromhéjjal. Ezután add hozzá a mazsolát és a búzadarát, és dolgozd ezzel is össze.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény