A 7 legfinomabb pizzafeltét
Képek és receptek
Ha van egy jó pizza alaprecepted, már csak azt kell eldönteni, hogy mivel pakold meg.

Dia

	Margherita	Az olasz - és így tulajdonképp a magyar - zászló színeiben pompázó pizzafeltétet először Savoyai Margit látogatásának tiszteletére készítették el, akinek borzasztóan megtetszett ez a fogás, ennek örömére róla is nevezték el. A már messziről felismerhető étel nem a bonyolultabbak közül való, csupán paradicsomszósz, mozzarella sajt és friss bazsalikom kell ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Margherita

Az olasz - és így tulajdonképp a magyar - zászló színeiben pompázó pizzafeltétet először Savoyai Margit látogatásának tiszteletére készítették el, akinek borzasztóan megtetszett ez a fogás, ennek örömére róla is nevezték el. A már messziről felismerhető étel nem a bonyolultabbak közül való, csupán paradicsomszósz, mozzarella sajt és friss bazsalikom kell ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Dia

	Marinara	Minden fokhagymabarát első számú kedvence ez a pizzafeltét, ami szintén nem bonyolult darab, és valószínűleg a második legismertebb paradicsomos alapú feltét. A nápolyi eredetű marinara szósz csupán paradicsomot, fokhagymát, illatos zöldfűszereket és hagymát tartalmaz, házanként eltérő arányban. Az előkészített pizzaalapra kend rá jó vastagon, a tetejére szórj választásodnak és ízlésednek megfelelő sajtot, és már sülhet is.

Marinara

Minden fokhagymabarát első számú kedvence ez a pizzafeltét, ami szintén nem bonyolult darab, és valószínűleg a második legismertebb paradicsomos alapú feltét. A nápolyi eredetű marinara szósz csupán paradicsomot, fokhagymát, illatos zöldfűszereket és hagymát tartalmaz, házanként eltérő arányban. Az előkészített pizzaalapra kend rá jó vastagon, a tetejére szórj választásodnak és ízlésednek megfelelő sajtot, és már sülhet is.

Dia

	Bolognai	A jellegzetes húsos ragut nemcsak spagettire teheted, gyakorlatilag minden tésztaféléhez remekül passzol, gondolj csak a lasagnéra és persze a pizzára. Ha kész a ragu, a tészta pedig megkelt, már csak egy-két lépés választ el a laktató élménytől. Mint minden pizzafeltét, ez is sok-sok sajttal megszórva lesz az igazi.

Bolognai

A jellegzetes húsos ragut nemcsak spagettire teheted, gyakorlatilag minden tésztaféléhez remekül passzol, gondolj csak a lasagnéra és persze a pizzára. Ha kész a ragu, a tészta pedig megkelt, már csak egy-két lépés választ el a laktató élménytől. Mint minden pizzafeltét, ez is sok-sok sajttal megszórva lesz az igazi.

Dia

	Napoletana	A világ a pizzát jó eséllyel Nápoly városának köszönheti, és ennek megfelelően két világhírű feltét is innen származik, az egyik a már fentebb említett marinara, a másik pedig a könnyedén felismerhető napoletana, ami szardellát és kapribogyót tartalmaz gazdagon. Az elsőre talán furcsán hangzó párost remek feltétet alkot, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

Napoletana

A világ a pizzát jó eséllyel Nápoly városának köszönheti, és ennek megfelelően két világhírű feltét is innen származik, az egyik a már fentebb említett marinara, a másik pedig a könnyedén felismerhető napoletana, ami szardellát és kapribogyót tartalmaz gazdagon. Az elsőre talán furcsán hangzó párost remek feltétet alkot, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

Dia

	Prosciutto	Ez az a feltét, ami a világ összes pizzázójában biztosan megtalálható, hol jobb, hol rosszabb minőségben. Ha sonkás pizzát készítesz otthon, és van rá lehetőséged, csak és kizárólag igazi olasz sonkából készítsd, a különbség az olcsóbb bolti és a kicsit drágább, de jóval minőségibb alapanyag között óriási, mind ízben, mind látványban. 

Prosciutto

Ez az a feltét, ami a világ összes pizzázójában biztosan megtalálható, hol jobb, hol rosszabb minőségben. Ha sonkás pizzát készítesz otthon, és van rá lehetőséged, csak és kizárólag igazi olasz sonkából készítsd, a különbség az olcsóbb bolti és a kicsit drágább, de jóval minőségibb alapanyag között óriási, mind ízben, mind látványban. 

Dia

	Négysajtos	A négy és a sajt kifejezést valószínűleg mindenki ismeri olasz nyelven is, aki valaha választott már pizzát étlapról. Az ismerősen csengő quattro formaggi kifejezés az egyik legfinomabb feltétet takarja, hiszen kevés jobb dolog létezik annál, mint amikor egy frissen kelt tésztát jó alaposan megszórunk négy különböző ízvilágú, egyenként és együtt is nagyon finom sajttal, majd azt sütőben kisütjük. 

Négysajtos

A négy és a sajt kifejezést valószínűleg mindenki ismeri olasz nyelven is, aki valaha választott már pizzát étlapról. Az ismerősen csengő quattro formaggi kifejezés az egyik legfinomabb feltétet takarja, hiszen kevés jobb dolog létezik annál, mint amikor egy frissen kelt tésztát jó alaposan megszórunk négy különböző ízvilágú, egyenként és együtt is nagyon finom sajttal, majd azt sütőben kisütjük. 

Dia

	Calzone	Ha pedig megvan már, hogy milyen feltéttel leped meg a vendégeid, családod vagy párod, de még variálnál a történeten egy picit, akkor ne légy rest, hajtsd be a megpakolt pizzát, és süsd ki így. A calzone fedőnéven futó csukott pizza a leglátványosabb ételek egyike, az első vágáskor felszálló gőz illatával pedig semmi sem versenyezhet.

Calzone

Ha pedig megvan már, hogy milyen feltéttel leped meg a vendégeid, családod vagy párod, de még variálnál a történeten egy picit, akkor ne légy rest, hajtsd be a megpakolt pizzát, és süsd ki így. A calzone fedőnéven futó csukott pizza a leglátványosabb ételek egyike, az első vágáskor felszálló gőz illatával pedig semmi sem versenyezhet.

Ezt is szeretjük
Fotó: