Fonott kalács
Fonott kalács
Hozzávalók 8 személyre
- 0,5 pohár olaj
- 2 pohár meleg víz
- 2 dkg élesztő
- 7 pohár liszt (1 pohár=2,5 dl)
- 0,4 pohár cukor
- 3 tojás
- 2 kávéskanál só
- 1 tojássárgája a kenéshez (vagy egy egész tojás, ha nem akarjuk túl barnára)
- 1 cs van. cukor
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) megdagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kel.
Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre.
Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve (ha nem sárgájával kenjük, mert azt a végén kenjük rá csak) 180 fokon fél óra alatt megsütjük.
Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne, kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk. Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap. Mi úgy szeretjük.
Miután kivesszük vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept