Besamelles rakott karfiol
Besamelles rakott karfiol
Hozzávalók 4 személyre
- 3 fej karfiol
- 1 kg pulyka darált hús (de lehet marhából is)
- Só
- Fekete őrölt bors
- Fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tasak gyors rizs
- 3 kk. fűszerkeverék (vegeta)
- 1 kk. majoránna
- 2 kk. petrezselyem
- Fél kocka margarin
- 2-3 kk. őrölt szerecsendió
- 2 kk. só
- 1 kk. fekete őrölt bors
- Annyi tej, hogy a mártás kicsit híg legyen
- Reszelt sajt
Elkészítés:
A darált húst megmossuk, és egy tálba rakjuk. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, fűszerpaprikával, petrezselyemmel és fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a fokhagymát és összekeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen a hús a fűszerekkel. Közben feltesszük a karfiolt főzni sós vízben. Míg puhul a karfiol, kifőzzük a rizst. Kivesszük a hűtőből a fűszerezett darált húst. A megpuhult karfiolt szűrő segítségével lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk.
Csinálunk egy pörköltalapot hagyma nélkül. Ebbe a pörköltalapba teszünk egy kicsi sűrített paradicsomot, majd beletesszük a fűszerezett darált húst és puhára főzzük. Majd a pörköltes darált húst összekeverjük a rizzsel.
A tepsit vajjal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, és mint a rakott burgonyánál úgy kell csinálni, de egy réteg karfiolt és egy réteg darált húst rakunk.
Besamell mártás:
A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk. Lassan hozzáadjuk a langyos tejet folyamatos keverés mellett, csomómentesre keverjük. Közben őrölt szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. Miután besűrűsödött, egy forralás után levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni. Miután kihűlt, elosztjuk az ételen. Tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Előmelegített sütőben
170 C fokon sütjük meg.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept