Csokis-fagyis máktorta
Csokis-fagyis máktorta
Hozzávalók 12 személyre
- 2 tábla tejcsoki
- 1/2 tábla étcsoki
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 bögre darált mák
- 5 db tojás
- 17 dkg vaj
- 1/3 bögre liszt
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1 üveg meggybefőtt
- kevés víz
- cukor
- őrölt szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
- kb. 2-3 ek kukoricakeményítő
- 23 dkg cukor - fagyihoz
- 6 tojássárgája - fagyihoz
- 5,5 dl zsíros tej (legalább 2,8-as, de a 3,5-es a legjobb) - fagyihoz
- 2 dl 30%-os habtejszín - fagyihoz
- 1 rúd vanília - fagyihoz
Elkészítés:
Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kr. cukrot.
Majd lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, lisztet és mákot.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzá a többit.
Sütőpapírral bélelt, illetve vajazott, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percet sütjük. Tűpróba!
Amikor kivesszük a sütőből sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk és kihűtjük.
Az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget és cukrot, ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt.
Megvárjuk míg kicsit besűrűsödik és lehúzzuk a gázról.
A cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük.
Beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait is.
Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját és a kis rózsa maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk.
Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt és sűrűn megkeverve kihűtjük. (Ha valami oknál fogva főzés közben összetúrósodna, passzírozzuk át.)
Egy nagyobb tálba tesszük és úgy be a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal, kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni.
A tortából akár formákat is kivághatunk kekszkiszúróval, akár tortaszeleteket.
Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé a fagyigombócokat és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept