Mákos laska
Mákos laska
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg lisztes (ó)burgonya
- 3 dkg vaj/margarin
- 30-35 dkg finomliszt
- csipet só
- nyújtáshoz liszt
Elkészítés:
Az alap a krumplis tészta, amiből szilvás gombócot vagy nudlit szoktunk készíteni.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. (Próbáljunk egyforma példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha kisebb is van benne, akkor elázik a krumpli, túl vizes lesz.) Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 3 dkg vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztából kis cipókat formázunk, amiket kör alakúra kinyújtunk.
Zsiradék nélküli palacsintasütőben kisütjük pár perc alatt.
Sütés után forró vízbe mártjuk, tányérra helyezzük, és meghintjük porcukros darált mákkal. Ezekből a mákos „lapocskákból” tornyot építünk: egymás tetejére rakosgatjuk, így alul-felül mákosak lesznek (kivéve persze az alsót). Majd palacsintaszerűen feltekerve fogyasztjuk.
Ez egy hagyományos palóc étel, amelyet krumplilángosnak is neveznek. Régen a sparhelt platniján sütötték, én palacsintasütőre modernizáltam. Létezik sós változata is, amikor a kisütött laskákat olvasztott zsírral/olajjal kenik meg.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept