Profiterol

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Profiterol

Hozzávalók 8 személyre

  • 52 gramm olaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 52 gramm víz
  • 4 tojássárgája a krémhez
  • 52 gramm liszt
  • 120 ml habtejszín
  • 94 gramm egész tojás
  • 1 rúd vanília a krémhez
  • 32 gramm keményítő a krémhez
  • 42 gramm cukor a krémhez kétszer
  • 365 ml 3,5%-os tej
  • 100 gramm ét- vagy tejcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Vizet, sót, cukrot és olajat egy lábasban összekeverünk és felforralunk.
Belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától.
Ezután robotgépbe tesszük, és magas fordulaton habosítani kezdjük, majd egyenként alaposan belekeverjük a tojásokat.
Sima csöves (12-es cső) nyomózsákba tesszük, és egymástól 4-5 cm-es távolságra apró halmocskákat nyomunk a sütőpapírral fedett tepsire.
Egy permetezővel alaposan bepermetezzük a halmokat vízzel.
210 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, míg szép színt kapnak.

A krém

A keményítőt 42 gramm cukorral elkeverjük és egy lábasba tesszük, felöntjük tejjel, majd simára keverés után félretesszük.
A tojássárgákat 42 gramm cukorral felhabosítjuk, és a tejes keverékből egy keveset hozzákeverünk a masszánkhoz, hogy kicsit lazítsuk.
A tejes keveréket feltesszük főni, és szépen lassan, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a sárgájás masszát, majd puding állagúra főzzük.
Ha elértük a kívánt halmazállapotot, akkor egy tálba tesszük, és celofánnal lefedjük, ezzel elkerülhetjük, hogy bebőrösödjön. Hagyjuk hűlni.
Ha langyosra hűlt a krém, akkor 3-as vagy 4-es sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kis fánkocskáinkat egyesével oldalba bökjük vele, és megtöltjük a krémmel őket.

Csokiöntet

A csokit feldaraboljuk, és egy tálba tesszük. A tejszínt felmelegítjük, de ne forraljuk!
Ha jó meleg, ráöntjük a csokira és simára keverjük a ganache-t.
(Plusz tejszínnel hígíthatjuk ha netán sűrű lenne.)

A fánkocskákat egymásra halmozzuk, és leöntjük a csokiöntettel.

Egy \"nyaralásunk\" alkalmával ettem először ezt az édességet, de azt sem tudtam, mi a neve. Nagyon finomnak találtam, azóta nem hagyott nyugodni a gondolat, vajon hogyan készítették ezt a csodát. És akkor rátaláltam az étlapjukon a neten barangolva, és el kellett készítenem. Nem csalódtam. :)
Készülhet csokis krémmel, és ezzel a vaníliással is.

Az íze nagyon hasonlít egyébként a képviselő fánkhoz.

1
2
3
4

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük