Napraforgó kalács
Napraforgó kalács
Hozzávalók 6 személyre
- 0,5 l tej
- 3 tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- csipet só
- csipet cukor
- 20 dkg olvasztott margarin
- liszt
- 3-4 csepp olaj
Töltelékhez
- 5 dkg olvasztott margarin
- 2-3 ek. porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk langyos, cukros tejben. A tejet, a tojássárgát, a cukrot, pici sót és az olvasztott margarint összekeverjük. Amennyi lisztet felvesz, annyival jól kidagasztjuk. Ha összeáll, 3-4 csepp olajat szintén hozzádagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Ha megkel a tésztánk, 8 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk, és mindegyikből tortakarikával egy kört szúrunk ki.
Egy tepsit kiolajozunk, lisztezünk majd 3 db tésztakarikát egymásra helyezünk úgy, hogy közötte megkenjük a porcukros, olvasztott margarinnal, és megszórjuk ízlés szerint töltelékkel(pl. kakaó,fahéj,kókusz).
Ha egymáson vannak a rétegek, bevágjuk úgy a tésztánkat, akár a pizzát 8 részre, de a szélén maradjon elvágatlanul kb. 1 cm-nyi perem, majd középről hajtogassuk ki a cikkeket. Ezek lesznek a napraforgó alsó szirmai.
A következő 3 tésztakarikával megismételjük ugyanezt a már kihajtogatott tészták közepére, de a bevágást az alsó szirmok közepénél kezdjük, hogy a felső kihajtott szirom két alsó közé essen, és ne fedjék egymást.
Végül középre két tésztakarikát töltünk, valamint rácsot készítünk a maradék tésztából.
A tetejét tojásozzuk, majd 170°C-on aranybarnára sütjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept