Muszaka

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Zsírgyilkos kardió edzés: csak 30 perc, de van olyan hatékony, mint a futás »

Ennél szebb nászutas célpont kevés van: luxusélmény, de megfizethető úti cél Dubaj »

Kétszer dúsabb frizurát kapsz, ha így használod a hajvasalót »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 8 személyre:

  • fél kg darált csirkemell vagy sertéshús
  • 2 db padlizsán
  • 4 szem közepes burgonya
  • 3 db paradicsom
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma

Besamel mártáshoz

  • kb. 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 15 dkg sajt (Trappista)
  • bors
  • szerecsendió
  • bazsalikom
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk karikára a megtisztított póréhagymát és kevés olajon kezdjük el párolni. Gyakran kevergessük, mert hamar leég. 3-4 perc után adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt fokhagymával. Pirítsuk addig, amíg a hús kifehéredik, és az összes nedvesség elfő alóla.

A padlizsánt közben mossuk meg, száras végét vágjuk le, és szeleteljük fel kb. fél cm vastag karikákra. Száraz serpenyőben mindkét oldalukat süssük barnára. Sütés közben sózzuk és borsozzuk.

A burgonyákat hámozás után vágjuk fel kb. 3-4 mm vastag karikákra és bő, forró olajban süssük ki (nem kell ropogósra).

A besamel mártáshoz a vajat melegítsük sercegésig, majd annyi lisztet adjunk hozzá, hogy csomós állagú masszát kapjunk. Pirítsuk 1-2 percig, majd apránként öntsük fel állandó kevergetés mellett annyi tejjel, amilyen sűrű mártást szeretnénk. Kézi habverővel állandóan és gyors mozdulatokkal kevergessük, hogy csomómentes legyen. Sózzuk, borsozzuk.

Egy olajjal vékonyan kikent hőálló tálban kezdjük el a rétegezést: alulra kerüljön a megpirult padlizsán fele, erre rá a megsült burgonya (amit ne felejtsünk el ennél a momentumnál megsózni), majd a megpuhult darált hús. Az egészre öntsük rá a mártást, majd a karikára vágott paradicsomot terítsük szét a tetején. A paradicsomréteget szórjuk meg a szárított bazsalikommal, végül az egészet borítsuk be a megmaradt padlizsánkarikákkal.

A rétegezett étel tetejére reszeljük rá a sajtot, fedjük be alufóliával (hogy a fólia ne ragadjon bele a sajtba sütés közben két, az étel végébe szúrt fogpiszkáló segítségével támasszuk meg) és toljuk előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon 15-20 percig süssük. Az utolsó 5 percre vegyük le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. (Fólia nélkül nem szabad hosszabb ideig sütni, mert kiszáradhat.)

Ezt is szeretjük