A tökéletes halászlé
Családunkban több horgász is volt, így gyakran került hal az asztalunkra. Halászlét leginkább a karácsonyi ünnepekre főztünk.
Készítésének ezt a módját egyik munkatársamtól tanultam, akivel gyakran főztünk céges rendezvényeken.
A tökéletes halászlé
Hozzávalók 6 személyre
Alapléhez
- 3 db pontyfej
- 3-4 farokrész
- 2 szelet busa
- 2 kárász vagy keszeg
- 2 nagy fej hagyma
- 1 db tv. paprika
- 1 paradicsom
- ízlés szerint 2-3 cseresznye- vagy más erős paprika
- 2 kisebb marék só
- 3-4 evőkanál jó minőségű pirospaprika
- 1 teáskanálnyi törött bors
A halászléhez
- fejenként 2-2 szelet pontypatkó
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított haldarabokat berakjuk egy nagyobb fazékba, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy arasznyival túlérjen a halféléktől.
Nagyobb lángon elkezdjük főzni mindaddig, amíg hab keletkezik a tetején. Ezt folyamatosan szedjük le egy fém teaszűrő segítségével.
Amikor letisztult a víz, tegyük bele a többi hozzávalót, majd az egészet legalább másfél órán keresztül közepes lángon főzzük. Ez idő alatt teljesen leválik a csontokról a hús, szétfőnek az hozzáadott anyagok és kiválasztódik a kicsit kocsonyás anyag is a csontokból.
Elkezdjük a passzírozást, ezzel dől el a halászlé minősége.
Egy tésztaszűrő és kanál segítségével többször átpasszírozzuk a sűrű anyagot, közben folyamatosan kiszedjük a nagyobb szálkákat, csontokat. A tálban összegyűjtött sűrű masszát minden alkalommal felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, majd ezt passzírozzuk át újra. Addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű az alaplevünk. Ezt a levet újra felrakjuk főni, teszünk bele – mennyiségtől függően - 2-3 evőkanál pirospaprikát és a konyhakészre megtisztított, besózott halszeleteket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, de már csak lassú tűzön, hogy a szeletek ne essenek szét. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánasózzuk. Tálaláskor a halszeleteket szűrőlapáttal kimerjük a tányérokba, és erre szedjük a levet.
Tipp:
Ha a halszeleteket előre besózzuk, és úgy rakjuk a lébe, biztosan nem fogjuk elsózni, vagy nem lesz sótlan, mert így jobban tudjuk érzékelni a szükséges sómennyiséget.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció