A tökéletes halászlé

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Családunkban több horgász is volt, így gyakran került hal az asztalunkra. Halászlét leginkább a karácsonyi ünnepekre főztünk.
Készítésének ezt a módját egyik munkatársamtól tanultam, akivel gyakran főztünk céges rendezvényeken.

A tökéletes halászlé

Hozzávalók 6 személyre

Alapléhez

  • 3 db pontyfej
  • 3-4 farokrész
  • 2 szelet busa
  • 2 kárász vagy keszeg
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 db tv. paprika
  • 1 paradicsom
  • ízlés szerint 2-3 cseresznye- vagy más erős paprika
  • 2 kisebb marék só
  • 3-4 evőkanál jó minőségű pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi törött bors

A halászléhez

  • fejenként 2-2 szelet pontypatkó
Recept idők

Elkészítés:

Az alaposan megtisztított haldarabokat berakjuk egy nagyobb fazékba, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy arasznyival túlérjen a halféléktől.
Nagyobb lángon elkezdjük főzni mindaddig, amíg hab keletkezik a tetején. Ezt folyamatosan szedjük le egy fém teaszűrő segítségével.
Amikor letisztult a víz, tegyük bele a többi hozzávalót, majd az egészet legalább másfél órán keresztül közepes lángon főzzük. Ez idő alatt teljesen leválik a csontokról a hús, szétfőnek az hozzáadott anyagok és kiválasztódik a kicsit kocsonyás anyag is a csontokból.
Elkezdjük a passzírozást, ezzel dől el a halászlé minősége.
Egy tésztaszűrő és kanál segítségével többször átpasszírozzuk a sűrű anyagot, közben folyamatosan kiszedjük a nagyobb szálkákat, csontokat. A tálban összegyűjtött sűrű masszát minden alkalommal felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, majd ezt passzírozzuk át újra. Addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű az alaplevünk. Ezt a levet újra felrakjuk főni, teszünk bele – mennyiségtől függően - 2-3 evőkanál pirospaprikát és a konyhakészre megtisztított, besózott halszeleteket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, de már csak lassú tűzön, hogy a szeletek ne essenek szét. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánasózzuk. Tálaláskor a halszeleteket szűrőlapáttal kimerjük a tányérokba, és erre szedjük a levet.

Tipp:
Ha a halszeleteket előre besózzuk, és úgy rakjuk a lébe, biztosan nem fogjuk elsózni, vagy nem lesz sótlan, mert így jobban tudjuk érzékelni a szükséges sómennyiséget.

15898779 fd9950dd42e0b95e2f0b800e1b5c55fb wm

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük