Mákos-marcipános keksz
Mákos-marcipános keksz
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg marcipán
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg vaj (hideg)
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 ek tejföl
- 10 db tojás (nagy)
- csipet só
- magozott meggy
Elkészítés:
A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki. Ezután daráljuk le.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe.
A hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát.
Ezután a feldarabolt tésztának a felére helyezzünk 1-2 szem meggybefőttet, majd fedjük be a maradék tésztával úgy, hogy a széleket óvatosan nyomkodjuk össze. (Így sütés közben nem nyílik majd szét a tészta.)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztát. (Sütés közben a tészta nőni fog.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a meggy helyett keményebb lekvárral is megtölthetjük. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept