Mákos-marcipános keksz

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mákos-marcipános keksz

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg marcipán
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 ek tejföl
  • 10 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • magozott meggy
Recept idők

Elkészítés:

A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki. Ezután daráljuk le.

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe.

A hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát.

Ezután a feldarabolt tésztának a felére helyezzünk 1-2 szem meggybefőttet, majd fedjük be a maradék tésztával úgy, hogy a széleket óvatosan nyomkodjuk össze. (Így sütés közben nem nyílik majd szét a tészta.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztát. (Sütés közben a tészta nőni fog.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a meggy helyett keményebb lekvárral is megtölthetjük. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük