Almás-diós palacsinta
Almás-diós palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
A palacsintához
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
- 2 db tojás
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 5 dl tej
- 4-5 dl szódavíz
- 1 mokkáskanál só
- 1 dl olaj
- _A töltelékhez_
- 6 db közepes alma
- 3 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg barna nádcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 0,5 dl almapálinka
A karamellhez
- 5 evőkanál cukor
- 4 dkg vaj
- 1 dl tej
Elkészítés:
A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet, folyamatosan kevergetve, sima palacsintatésztává keverjük. Mikor ezzel készen vagyunk, a tésztát fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük az almás tölteléket.
Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és kisebb szeletekre vágjuk. A vajon megpároljuk, közben hozzáadjuk a megmosott mazsolát, a cukrot és a pálinkát. Mikor az alma megpárolódott, hozzáadjuk a fahéjat és jól összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után pici olajjal kikent palacsintasütőben egymás után kisütjük.
A karamellhez a cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat, és jól egyneművé keverve, hozzáadjuk a tejet. Addig forraljuk, míg teljesen sima lesz. Tálaláshoz kissé felmelegítjük, míg újra folyóssá válik.
A palacsintákra szórunk egy kanálnyi darált diót, ráteszünk egy kanálnyi párolt almát, elsimítjuk és négybe hajtva a tányérra tesszük. Megszórjuk egy kevés porcukorral és megcsorgatjuk ízlés szerint a karamellel.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept