Kolbászos pogácsa
Kolbászos pogácsa
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- fél ek só
- 1 tk cukor
- 4 ek tejföl
- 1 tojás
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk bors
- kb. 2 - 2, 5 dl langyos tej
Töltelék
- 15 dkg parasztkolbász
- 10 dkg puha vaj
- Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez - köménymag - a szóráshoz
Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel. Felfuttatjuk.
A lisztet összevegyítjük a sóval, a fűszerekkel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejföllel elhabart tojást és a langyos tejjel alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A kolbászról lehúzzuk a héját, ledaráljuk és összekeverjük a vajjal.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kolbászos vajjal, és 3x hajtogatjuk, 20 perces pihentetési közökkel.
A tésztát 2 cm - es vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk, és egy 5 cm - es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kissé megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk köménnyel és még, kb 20 percig pihentetjük.
Előmelegített, 190 °C - os sütőben szép pirosra megsütjük.
