Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szicília a történelmi helyezkedésénél fogva, sajátságos ötvözete az olasz görög és arab konyha jellegzetes vonásainak. Ételeik gyakran édes-savanyúak, és aszalt, és friss gyümölcsökkel társítják őket.

Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 4 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 1 ek aranymazsola
  • 1/2 dl vörösbor
  • bors
  • 10 db kimagozott
  • fekete olívabogyó
  • 20 db kapribogyó
  • 1+5 ek olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 ek. cukor
  • néhány bazsalikomlevél
  • 5 dkg fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szűrőtálba tesszük, megszórjuk sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja. Majd leöblítjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.

2. A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat, levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, felaprítjuk.

3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.

4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc).

5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot. Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk.

6. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatósként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé.

15898303 3f93dc28db4a3789a5b59b0ae363bcf9 wm
15898307 048cc5dcb4237babf5d0d5d790cc8f2f wm
15898311 a8094f20d00a3cb277c72eb16d591507 wm
Ezt is szeretjük