Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szicília a történelmi helyezkedésénél fogva, sajátságos ötvözete az olasz görög és arab konyha jellegzetes vonásainak. Ételeik gyakran édes-savanyúak, és aszalt, és friss gyümölcsökkel társítják őket.

Caponata, a szicíliai padlizsánragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 4 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 1 ek aranymazsola
  • 1/2 dl vörösbor
  • bors
  • 10 db kimagozott
  • fekete olívabogyó
  • 20 db kapribogyó
  • 1+5 ek olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 ek. cukor
  • néhány bazsalikomlevél
  • 5 dkg fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szűrőtálba tesszük, megszórjuk sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja. Majd leöblítjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.

2. A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat, levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, felaprítjuk.

3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.

4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc).

5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot. Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk.

6. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatósként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé.

15898303 3f93dc28db4a3789a5b59b0ae363bcf9 wm
15898307 048cc5dcb4237babf5d0d5d790cc8f2f wm
15898311 a8094f20d00a3cb277c72eb16d591507 wm

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük