Caponata, a szicíliai padlizsánragu
Szicília a történelmi helyezkedésénél fogva, sajátságos ötvözete az olasz görög és arab konyha jellegzetes vonásainak. Ételeik gyakran édes-savanyúak, és aszalt, és friss gyümölcsökkel társítják őket.
Caponata, a szicíliai padlizsánragu
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb padlizsán
- 4 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 szál szárzeller
- 1 ek aranymazsola
- 1/2 dl vörösbor
- só
- bors
- 10 db kimagozott
- fekete olívabogyó
- 20 db kapribogyó
- 1+5 ek olívaolaj
- 2 ek. balzsamecet
- 1 ek. cukor
- néhány bazsalikomlevél
- 5 dkg fenyőmag
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szűrőtálba tesszük, megszórjuk sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja. Majd leöblítjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.
2. A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat, levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, felaprítjuk.
3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.
4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc).
5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot. Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk.
6. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatósként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció