Gesztenyés rétes

- A 40 éves Gisele Bündchen máris forrónadrágba bújt: a kétgyermekes modell csak a csúcsformát ismeri »
- Ultranőies rövid frizurák, minden korosztály számára: divatos és határozott megjelenést garantálnak »
- Gyönyörű virágba borult ruhák, álmodozó menyasszonyoknak: a Daalarna visszahozza az elveszett ünnepek szépségét és örömét »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
- Az auschwitzi nőgyógyász, aki Mengelétől mentette meg a várandós rabokat: döntése az élete végéig üldözte Gisella Perlt
Pár évvel ezelőtt Vas megyében éltem. A terület híres a gesztenyéseiről. Volt anyósom készítette el. Már akkor is furcsa volt nekem, hogy nem sütőben sült, hanem főtt rétest készített.
Gesztenyés rétes
Hozzávalók 2 személyre:
- só - egy csipettel,
- 1 egész tojás
- 50 dk szitált rétesliszt
- 1 evőkanál ecet
- 2 evőkanál étolaj
- 2 dl langyos víz
A töltelékhez
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál rum vagy aroma
- 15 dkg piskótamorzsa
- egy késhegynyi őrölt fahéj
- 3 db egész tojás
- 15 dkg mazsola vagy friss szőlő
- 15 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál tejföl
- 50 dkg áttört, főtt gesztenye
Elkészítés:
A tésztához az összetevőket összegyúrom, lágy tésztát kell kapni. Cipót formázva, a tetejét olajjal megkenve, pihentetem fél órát. A töltelékhez közben előkészülök, a főtt gesztenyét áttöröm, a vajat a cukorral habosra, könnyűre keverem, és apránként hozzáadom a tojásokat, tejfölt, a mazsolát, a piskótamorzsát, a fahéjat, a cukrot, a rumot, a gesztenyemasszát, majd simára keverem. A pihentetett tésztát kinyújtom vékonyra, a tölteléket eloszlatom rajta. Feltekerem, a tetejét vajjal megkenem. Alufóliába csomagolom, és a legmeglepőbb, hogy nem sütőbe teszem, hanem forrásban lévő vízbe, és 30-35 percig főzöm
körülbelül 35 percig!!! Amikor az idő letelt, kiveszem, kibontom, és ízlés szerint fahéjas kristálycukorral meghintem. Vaníliás fagylalttal kínálom.
Még több recept