Gesztenyés rétes

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pár évvel ezelőtt Vas megyében éltem. A terület híres a gesztenyéseiről. Volt anyósom készítette el. Már akkor is furcsa volt nekem, hogy nem sütőben sült, hanem főtt rétest készített.

Gesztenyés rétes

Hozzávalók 2 személyre:

  • só - egy csipettel,
  • 1 egész tojás
  • 50 dk szitált rétesliszt
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 dl langyos víz

A töltelékhez

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál rum vagy aroma
  • 15 dkg piskótamorzsa
  • egy késhegynyi őrölt fahéj
  • 3 db egész tojás
  • 15 dkg mazsola vagy friss szőlő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 50 dkg áttört, főtt gesztenye
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához az összetevőket összegyúrom, lágy tésztát kell kapni. Cipót formázva, a tetejét olajjal megkenve, pihentetem fél órát. A töltelékhez közben előkészülök, a főtt gesztenyét áttöröm, a vajat a cukorral habosra, könnyűre keverem, és apránként hozzáadom a tojásokat, tejfölt, a mazsolát, a piskótamorzsát, a fahéjat, a cukrot, a rumot, a gesztenyemasszát, majd simára keverem. A pihentetett tésztát kinyújtom vékonyra, a tölteléket eloszlatom rajta. Feltekerem, a tetejét vajjal megkenem. Alufóliába csomagolom, és a legmeglepőbb, hogy nem sütőbe teszem, hanem forrásban lévő vízbe, és 30-35 percig főzöm
körülbelül 35 percig!!! Amikor az idő letelt, kiveszem, kibontom, és ízlés szerint fahéjas kristálycukorral meghintem. Vaníliás fagylalttal kínálom.

Ezt is szeretjük