Málnás, mentás, fehércsokis kosárkák
Nyár esti partikra vagy csak a családnak hétvégére desszertnek...tökéletes!
Málnás, mentás, fehércsokis kosárkák
Hozzávalók 12 személyre
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 5 dkg holland kakaópor
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- reszelt citromhéj
Töltelékhez
- 60 dkg fehércsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 2 szál menta
Díszítéshez
- málnaszemek
- epermenta levelek
- málna
- cukor
- zselatin
Elkészítés:
30 darab kosárkához:
Ha szeretnénk díszíteni ilyen módon a kosarainkat, akkor először készítsük el a málnazselét.
1-2 evőkanálnyi málnát villával törjünk össze, kis lábasban melegítsük össze némi cukorral, ha szükséges, majd passzírozzuk át, hogy eltűnjenek a magok.
Az átpasszírozott málnát tegyük vissza a kis lábasba és némi zselatinnal forraljuk össze.
Igazság szerint ötödannyi zselatint kellene használnunk, mint amennyi málnánk van. Ahogy hűl a zselé, úgy fog sűrűsödni, úgyhogy tegyük félre, és néha keverjünk rá. Nem kell, hogy teljesen bezselésítse, ennek a lényege az, hogy még folyós - de ne túl folyós - legyen a málna. Hogy majd egy zacskóból tudjunk pöttyöket nyomni a krémre.
A lisztet a kakaóporral és a citromhéjjal összekeverjük.
Elmorzsoljuk benne a vajat és a tojássárgáját, majd a porcukrot is belegyúrjuk.
Az elkészült tésztát bezacskózzuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
Mivel ez linzertészta, figyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl.
Amint nem morzsálódik, már zacskózhatjuk is.
Ezután a formákba nyomkodjuk a tésztát.
Nem nyújtottam, nem szaggattam, nem daraboltam, csíptem, nyomtam.
A felesleget leszedjük a formáról.
180-190 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük őket, és még melegen kifordítjuk a formából, majd rácson hagyjuk kihűlni a tésztakosarakat.
A csokit apróra vágjuk, egy tálba öntjük.
A habtejszínt elkezdjük a mentalevéllel melegíteni.
Ahogy forrt egyet, már önthetjük is a csokira, közben a mentalevelet szedjük ki belőle.
Hagyjuk picit állni, majd keverjük simára.
Elkeverhetünk benne 1-2 dkg vajat is, attól selymesebb lesz a krém.
Picit sűrűsödjön, mielőtt betöltjük.
Ha már nem annyira folyós, akkor töltsük meg színig a kosárkákat.
Ezután mehet egy zacskóba a málnazselé, és a sarkán egy pici lyukat vágva körbe bepöttyözzük a krém szélét.
Egy fogpiszkálóval pedig felemelés nélkül elhúzzuk a körök közepét, így örvénylő szív formát kapunk.
A kosarak közepére (ha még jobban megszilárdult a csoki, hogy ne süllyedjen el) egy szem málnát és egy kis epermenta levelet teszünk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept