Gyümölcsös kastélytorta csokilapokkal

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sok munka van vele, a látványa és az íze mindenért kárpótol. Bármilyen gyümölccsel készíthető, bármilyen alkalomra kiváló.

Gyümölcsös kastélytorta csokilapokkal

Hozzávalók 12 személyre

Piskótához

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor

Krémhez

  • 20 dkg cukor
  • 9 dl tejszín

Díszítéshez

  • 30 dkg ét- vagy fehércsokoládé
  • gyümölcsök ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, majd a sárgáját a többi cukorral jól kihabosítjuk.
A fehérjéből keveset a sárgájához téve jól fellazítjuk, majd óvatosan több részletben hozzákeverjük a fehérjehabot a sárgájához.
Ezután szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és keverjük el óvatosan.
Sütőpapírra rajzolunk 22 cm átmérőjű köröket, szám szerint 5 db-ot, mert 5 lapot sütünk.
A tésztát ezért értelemszerűen 5 részre osztjuk és a 22 cm-es körnél nagyobb átmérőben kenjük szét.
180 fokon sütjük 10-12 percet laponként.
Amikor megsült, a karikával kivágjuk a körünket.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni a lapokat.

A krémhez a cukrot karamellizáljuk, amíg teljesen el nem olvad, majd ha kész, lassan, óvatosan belecsurgatjuk – és közben keverjük – a 2 dl habtejszínt.
Addig keverjük és melegítjük, amíg felolvad az összes esetleges darabka.
Ezután teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, akkor felverjük kemény habbá a maradék 7 dl tejszínt, ebből keveset kivéve a karmellhez teszünk és simára keverjük, lazítjuk vele.
Majd ezt belekeverjük a felvert tejszínbe.
Ezzel a tejszínnel töltjük a lapokat.
Ne töltsük vastagon, maximum a lapjaink vastagságának megfelelő mértékben.
Körben is krémmel kenjük, majd hagyjuk hűlni 1 órát.
A csokilapokat temperált csokiból kell készíteni.
200 grammot olvasszunk fel mikróban. Kb. 10 másodpercenként érdemes átkeverni, mert könnyen megég, és akkor visszafordíthatatlanul károsodik.
Ha felolvadt, elkeverjük benne az apróra vágott maradék 10 dkg csokit. És kenhetjük is írásvetítő fóliára. 9 cm magas csokilapokra volt szükségem - mérjük le a torta magasságát, és hagyjunk rá egy centit - tehát ennél szélesebben kentem el a csokit vékonyan (2-3 mm) egy spatula segítségével.
Aztán hagyjuk, hogy megdermedjen. Ha megszilárdult, akkor egy nagy éles késsel a kívánt méretre vágjuk őket. Először a torta magasságánál némiképp nagyobb sávra vágjuk, aztán függőlegesen 3-4-5 cm széles lapokat vágunk.
A krémmel körbekent torta köré a csokilapokat egymással fedésben rakjuk körbe.
Átkötjük egy masnival, és ízlés szerinti gyümölcsökkel díszítjük a tetejét.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük