4 könnyen elkészíthető pogácsa
30 perc, és kész
A pogácsát a nagyi titkos tudományának részeként kezelted? Te is elkészítheted, és a tiéd is ugyanolyan omlós lesz.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Vékony szálú a haja, de sohasem lapos: Taylor Swift jól bánik a bob fazonnal »

Szuperkényelmes pizsamák körképe őszre: élvezetesebbé teszik a lustálkodást »

A 71 éves Susan Lucci fürdőruhában, Photoshop nélkül mutatta meg bomba alakját: elárulta titkát »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Gyors pogácsa

Hozzávalók:

  • 32 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 16 dkg trappista sajt
  • 1 dl tej
  • 7 tojás

Forrald fel a tejet a vajjal, kevés sóval ízesítsd, és keverd bele a lisztet. Habverővel keverd simára addig, amíg elválik az edény falától.

Kemény, nehezen keverhető tésztát kell kapnod. Ezután hagyd kihűlni. Üss bele hat tojást, keverd bele a lereszelt sajtot, majd alaposan dolgozd össze. Vizes kézzel vagy két kiskanál segítségével formázz diónyi gombócokat, és rakd őket sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőlemezre.

A pogácsák tetejét kend meg a maradék felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Túrós-krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg krumplipüré
  • 25 dkg kicsit puha vaj
  • 2 kiskanál só
  • 1 tojás
  • kevés szezámmag vagy reszelt sajt vagy mandulaszemek vagy dió

A túrót törd át egy szitán, majd gyúrd össze a liszttel, a vajjal, a krumplipürével és a sóval. Nyújtsd a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra, és szaggasd ki a legkisebb pogácsaszaggatóval. A tojást verd fel, sózd meg, és kend meg vele a pogácsák tetejét, szórd meg a tetejét tetszés szerint szezámmaggal, reszelt sajttal, dióval vagy mandulával. Közepesen forró, előmelegített sütőbe rakva süsd meg.

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dl tejföl
  • 10-15 dkg főtt, reszelt burgonya
  • reszelt sajt

Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, a lisztet pedig morzsold el a vajjal. Tedd bele két tojás sárgáját, a burgonyát, az élesztőt, a tejfölt és sót ízlés szerint. Készíts belőle lágy tésztát, melyet félóránként háromszor hajts félbe. Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki 1-1,5 cm vastagságúra, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Kend meg a tetejüket egy tojással, és szórd meg reszelt sajttal tetszés szerint. Süsd szép pirosra, és már fogyaszthatod is.

Csokoládés-mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 100 g dió
  • 100 g keserű csokoládé
  • 170 g méz
  • 70 g apróra vágott citromhéj
  • 1 tojás
  • fél kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál konyak
  • 300 g liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 300 g bevonó-csokoládé
  • pisztácia, fél mandula, fél dió a díszítéshez

Pirítsd meg a diót, dörzsöld le a héját, és vágd apróra. A keserű csokit reszeld le. Melegítsd fel a mézet, de vigyázz, hogy ne forrald fel. A citromhéjat vágd apróra, és cukrozd meg, majd verd fel vele a tojást. Ebbe keverd bele a csokoládét, a szegfűszeget, a fahéjat, a mézet, a diót és a konyakot, végül a sütőporral elkevert lisztet. Készíts kis halmokat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben süsd körülbelül 20 percig. Vigyázz, hogy ne égjen meg, maradjon világos. Amikor elkészült, és kicsit kihűlt, vond be olvasztott csokival, és díszítsd tetszés szerint pisztáciával, mandulával vagy dióval.

Ezt is szeretjük