4 illatos, ropogós francia kenyér

Süsd meg magad!

Nincs jobb napindító, mint egy frissen sült, ropogós kenyérből álló reggeli. Te magad is elkészítheted, akár előző este is!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor hajnalban munkába tartasz, sokszor megcsap a pékségekből áradó mesés illat?

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha igen, és arra vágysz, hogy otthon is rabul ejtsen, süss finom, friss kenyeret. Akár vajjal, akár lekvárral vagy mézzel fogyasztod, kiadós reggelit készíthetsz belőle.

Nincs más dolgod, csak egy picivel korábban felkelni, hogy mire a család felébred, már a sütőben süljön a tészta. Amíg kel a tészta, nyugodtan visszabújhatsz. Ha nincs kedved korán kelni, akkor süsd meg előző este, garantáltan nem szárad ki másnapra.

Zabpelyhes francia kenyér

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 dl olaj

Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A lisztet a zabpehellyel, az élesztővel, az olajjal gyúrd össze. Annyi vizet tegyél bele, hogy puha tésztát kapj. Meleg helyen egy órán keresztül keleszd. A megkelt tésztát vágd öt részre, és formázz hosszúkás rudakat. Egy tepsit vajazz és lisztezz ki, majd tedd rá az első cipót - egyesével tudod megsütni a kenyereket. 20-30 percig keleszd, majd a tetejüket vágd be. Előmelegített sütőben süsd készre őket.

Mézes francia kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg olaj
  • 3 dkg méz
  • 1 dkg só

Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. Öntsd hozzá 30 dkg liszthez, majd az olajjal és a mézzel keverd össze annyira, hogy sűrű kovászt kapj. Ezután szitáld bele a maradék lisztet, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy jól formázhatóvá váljon a tészta. Addig dagaszd, amíg már nem ragad a kezedhez. Pihentesd fél órát, majd egy kiolajazott, kilisztezett tepsibe tedd bele, és ott is pihentesd még 15-20 percet. Végül előmelegített sütőben süsd meg.

Francia diós kenyér

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 10 dkg dióbél
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál só

A diót vágd egészen apró darabokra, majd pirítsd egy kicsit meg. A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, tegyél bele egy pici cukrot, és futtasd fel, vagyis várd meg, amíg buborékos lesz. Ha felfutott, tedd bele az olajat és a sót. A liszttel gyúrd össze az élesztőt, és dolgozd bele a diót is. A tésztát egy órán keresztül meleg helyen keleszd. Lisztezett deszkán szedd a tésztát néhány cipóra, és vagdosd be a tetejüket. Előmelegített sütőben süsd meg.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Francia kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókat gyúrd össze. Dagaszd egészen addig, míg puha állagú nem lesz. Keleszd meleg helyen legalább egy órán keresztül. Ha megkelt, lisztezett deszkán készíts belőle cipókat, melyeknek a tetejét vágd be. Végül előmelegített sütőben süsd meg, és rácson hagyd kihűlni.

Ezt is szeretjük