A 4 legfinomabb házi húsleves

Békebeli ízek

Milyen jó bekanalazni az aranyló húslevest, hát még utána megenni az omlósra főtt húst. Ráadásul egyáltalán nem nehéz megfőzni. Próbáld ki!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marhahúsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg marhahús - lábszár vagy rostélyos
  • 40 dkg ritka csont
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika
  • 40 dkg vegyes leveszöldség
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 1 krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál egész bors
  • 5 dkg cérnametélt

A húst és a csontot mosd meg, a húst vágd 3-4 darabra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg. A zöldségeket pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot elég megmosni.

A csontot és a húst tedd egy nagyobb fazékba, önts rá 3 liter hideg vizet. Forrald fel, majd egy merőkanállal szedegesd le a habját. Tedd bele egészben a hagymát, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát, a borsot, valamint egy kevés sót. Főzd fedő nélkül kis lángon fél órát.

Add a leveshez a zöldségeket és a csokorban hagyott petrezselymet, és fedő nélkül főzd puhára a húst és a zöldségeket. A tésztát külön vízben főzd meg.
A levest szedd nagy tálba, és tedd hozzá a tésztát - a zöldséget és a marhahúst egy külön tálba tedd.

Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb egész tyúk - nem csirke!
  • 250 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 50 g zeller
  • 50 g karalábé
  • 100 g csiperke
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 200 g kelbimbó
  • 100 g zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 édes zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • só, egész bors, gyömbér
  • 2 marék eperlevél

A zöldségeket tisztítsd meg. A tyúkot alaposan mosd meg, és vágd nyolc darabba. A nagyobb zöldségeket is vágd több darabba. A tyúkot tedd fel főni hideg vízben az aprólékkal együtt. Ha felforrt, szedd le a habját. A negyedelt hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a borsot kösd egy vászonzacskóba, és tedd a levesbe.
Ha a tyúk félig megfőtt, akkor add hozzá a zöldségeket, és nagyon lassú tűzön párold puhára a hússal együtt. A húst és a zöldségeket szedd ki a levesből, majd a levest finom szűrőn szűrd át. Az eperlevelet főzd meg, majd add a tálba öntött leveshez. A zöldséget és a húst is tedd a tálba.

Az Újházy tyúkhúsleves Újházy Edéről, a századforduló egy jeles színészéről kapta a nevét. Kedvenc éttermében ő mesélte el a szakácsnak, hogy is szereti igazán, aki megfőzte neki.
Erről így ír Nagy Endre:
"Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe, és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Csirkeragu leves

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkehús - nyak, szárny, hát
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál liszt
  • 15 dkg borsó
  • 10 dkg csiperke
  • petrezselyem
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • bors

A húst tisztítsd meg, és vágd apró darabokra. A hagymát kockázd fel, majd kevés olajon futtasd át. Tedd hozzá a csirkeaprólékot, önts hozzá egy pohár vizet, sózd, borsozd, és 40 percig párold. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockázd fel, add a húshoz, és fedő nélkül nagy lángon 2-3 perc alatt süsd zsírjára. Add hozzá a lisztet, keverd el, majd öntsd fel 1 liter vízzel. Forrald fel, add hozzá a zöldborsót, majd 5 perccel később a negyedelt gombát is. Sózd meg, szórd hozzá a felaprított petrezselymet, és főzd további 10 percig.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Klasszikus húsleves

Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandóak.

Hozzávalók:

  • fél kg marhahús
  • 1 pulykacomb
  • 2-3 csirkenyak
  • 1 tyúkmell
  • csirkeaprólék - máj, zúza, szív
  • 1 kg levescsont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 2-3 levél kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gomba
  • 5-6 szem bors
  • 15 dkg tészta, például eperlevél

A megtisztított, megmosott, feldarabolt húsokat és a csontot hideg vízben tedd fel, ha felforrt, még hagyd 5 percig főni, majd a habját szedd le. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert kettőbe. A zöldséget tedd a vízbe, fűszerezd, sózd. És főzd addig, amíg minden meg nem puhul, ez akár 3 óra is lehet. A tésztát külön vízben főzd meg.
Ha a hús megpuhult, szűrd át a levet. Külön tálald a zöldséget, a levest és a tésztát.

Ezt is szeretjük