A 4 legfinomabb házi húsleves
Békebeli ízek
Milyen jó bekanalazni az aranyló húslevest, hát még utána megenni az omlósra főtt húst. Ráadásul egyáltalán nem nehéz megfőzni. Próbáld ki!

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Divat 70 kiló felett: őt kövesd az Instán, ha molett vagy, és szeretsz öltözködni »

A szezon legnépszerűbb farmernadrágjai 8 ezer forint alatt »

Helen Mirren és a tavasz: 72 évesen üdébb, mint némelyik harmincas nő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Marhahúsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg marhahús - lábszár vagy rostélyos
  • 40 dkg ritka csont
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika
  • 40 dkg vegyes leveszöldség
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 1 krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál egész bors
  • 5 dkg cérnametélt

A húst és a csontot mosd meg, a húst vágd 3-4 darabra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg. A zöldségeket pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot elég megmosni.

A csontot és a húst tedd egy nagyobb fazékba, önts rá 3 liter hideg vizet. Forrald fel, majd egy merőkanállal szedegesd le a habját. Tedd bele egészben a hagymát, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát, a borsot, valamint egy kevés sót. Főzd fedő nélkül kis lángon fél órát.

Add a leveshez a zöldségeket és a csokorban hagyott petrezselymet, és fedő nélkül főzd puhára a húst és a zöldségeket. A tésztát külön vízben főzd meg.
A levest szedd nagy tálba, és tedd hozzá a tésztát - a zöldséget és a marhahúst egy külön tálba tedd.

Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb egész tyúk - nem csirke!
  • 250 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 50 g zeller
  • 50 g karalábé
  • 100 g csiperke
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 200 g kelbimbó
  • 100 g zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 édes zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • só, egész bors, gyömbér
  • 2 marék eperlevél

A zöldségeket tisztítsd meg. A tyúkot alaposan mosd meg, és vágd nyolc darabba. A nagyobb zöldségeket is vágd több darabba. A tyúkot tedd fel főni hideg vízben az aprólékkal együtt. Ha felforrt, szedd le a habját. A negyedelt hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a borsot kösd egy vászonzacskóba, és tedd a levesbe.
Ha a tyúk félig megfőtt, akkor add hozzá a zöldségeket, és nagyon lassú tűzön párold puhára a hússal együtt. A húst és a zöldségeket szedd ki a levesből, majd a levest finom szűrőn szűrd át. Az eperlevelet főzd meg, majd add a tálba öntött leveshez. A zöldséget és a húst is tedd a tálba.

Az Újházy tyúkhúsleves Újházy Edéről, a századforduló egy jeles színészéről kapta a nevét. Kedvenc éttermében ő mesélte el a szakácsnak, hogy is szereti igazán, aki megfőzte neki.
Erről így ír Nagy Endre:
"Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe, és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Csirkeragu leves

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkehús - nyak, szárny, hát
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál liszt
  • 15 dkg borsó
  • 10 dkg csiperke
  • petrezselyem
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • bors

A húst tisztítsd meg, és vágd apró darabokra. A hagymát kockázd fel, majd kevés olajon futtasd át. Tedd hozzá a csirkeaprólékot, önts hozzá egy pohár vizet, sózd, borsozd, és 40 percig párold. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockázd fel, add a húshoz, és fedő nélkül nagy lángon 2-3 perc alatt süsd zsírjára. Add hozzá a lisztet, keverd el, majd öntsd fel 1 liter vízzel. Forrald fel, add hozzá a zöldborsót, majd 5 perccel később a negyedelt gombát is. Sózd meg, szórd hozzá a felaprított petrezselymet, és főzd további 10 percig.

Klasszikus húsleves

Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandóak.

Hozzávalók:

  • fél kg marhahús
  • 1 pulykacomb
  • 2-3 csirkenyak
  • 1 tyúkmell
  • csirkeaprólék - máj, zúza, szív
  • 1 kg levescsont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 2-3 levél kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gomba
  • 5-6 szem bors
  • 15 dkg tészta, például eperlevél

A megtisztított, megmosott, feldarabolt húsokat és a csontot hideg vízben tedd fel, ha felforrt, még hagyd 5 percig főni, majd a habját szedd le. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert kettőbe. A zöldséget tedd a vízbe, fűszerezd, sózd. És főzd addig, amíg minden meg nem puhul, ez akár 3 óra is lehet. A tésztát külön vízben főzd meg.
Ha a hús megpuhult, szűrd át a levet. Külön tálald a zöldséget, a levest és a tésztát.

Blog.hu ajánló