4 gazdag húsleves receptje
A húsleves a klasszikus vasárnapi ebéd része. Most itt a lehetőség, hogy kipróbáld receptjeinket, és a nagyi nyomdokaiba lépj.

Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

Idén cseréld a télikabátot fürdőrucira – Ezért érdemes Thaiföldre utaznod! (x)

beauty and style

5 egyszerű arcizomtorna, amitől sima és feszes lesz a bőr »

Csodaszép ékszertartó saját kezűleg: mindenki azt hiszi majd, hogy boltban vetted »

Photoshop nélkül a 47 éves modell: nem szabályos szépség, mégis imádja a kamera »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A húsleves a vasárnapi étkezések kötelező eleme. Készítheted marha-, liba-, kacsa- vagy tyúkhúsból is. A titok abban rejlik, hogy másként kell fűszerezni, de az elkészítési mód többnyire megegyezik.

A húslevesekhez egy jó tanács: soha ne főzd bele a levesbe a tésztát, mert így tovább eláll, és a tészta sem szívja meg magát lével. Ha készen állsz egy kiadós levesre, próbáld ki receptjeinket.

Marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 80 dkg vegyes leveszöldség
  • 60 dkg ritka csont
  • 30 dkg kelkáposzta
  • 15 dkg finommetélt
  • 15 szem bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika
  • 1 kávéskanál sáfrány

A húst alaposan mosd meg, és vágd legalább háromfelé. A zöldségeket pucold meg, és vágd hasábokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot gondosan mosd meg. A csontot és a feldarabolt húst legalább 3 liter vízben tedd fel főni. Ha habos, szűrővel szedegesd le róla. Ezután add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát, majd ízlés szerint sózd meg. Lassú tűzön, fedő nélkül főzd körülbelül fél órát. Tedd bele a leveszöldségeket, a kelkáposztát, illetve a paradicsomot és a zöldpaprikát is. Továbbra is fedő nélkül főzd, és hagyd, hogy megpuhuljanak. A zsiradékot a leves tetejéről szedd le. Főzd ki a metéltet, és már tálalhatod is.

Libaleves

Hozzávalók:

  • 1 libaaprólék
  • 8-10 szem egész bors
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szem gomba
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • gyömbér
  • bors

Körülbelül 3 liter vízben tedd fel az aprólékot főni. Amikor felforr, szűrővel szedd le a habját. Ezután ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, gyömbérrel. Tedd bele egyben a vöröshagymát és a fokhagymát. Lassú tűzön legalább két órát főzd. Ekkor a megpucolt, felnegyedelt zöldségeket is tedd bele. Ha a zöldség hamarabb megpuhul, mint a hús, szedd ki a levesből. Ha a hús is megfőtt, akkor pihentesd egy kicsit, majd tálalhatod is.

Tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 2,5 kg tisztított, bontott tyúk
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg cérnametélt
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 12 dkg fehérrépa
  • 8 dkg zellergumó
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg só
  • néhány szem egész bors

A zöldségeket és a húst alaposan mosd meg. A tyúkot sós vízben tedd fel főni. Amikor felforr, a tetejét habozd le. Tedd bele a negyedelt zöldségeket és a borsszemeket, majd hagyd tovább főni. A levesből merjél ki egy kis lét, és ebben főzd meg a gombát és a kelkáposztát. Amikor a hús megpuhult, szeleteld fel, és a zöldségekkel, valamint a metélttel együtt tálald.

Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg tyúkhús
  • 10 dkg karfiol
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg zöldborsó
  • 4 dkg tarkabab
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés gyömbér
  • petrezselyemzöld
  • sáfrány

A húst tisztítsd meg, és szedd darabokra. Tedd fel főni körülbelül 3 liter vízben. Amikor felforr, szedd le a habját. Tedd bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint ízesítsd sáfránnyal, gyömbérrel, borssal és sóval. Ha a hús már majdnem megpuhult, tedd bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket a karfiol és a borsó kivételével. Ez utóbbiakat csak néhány perccel a többi zöldség után. Lassú tűzön főzd készre.

Ezt is szeretjük