Töltött tök receptek
Könnyű, mégis laktató
Elképzelhető, hogy a menzás tökfőzelék nem volt a kedvenced, de ezek a receptek isteniek, próbáld hát ki őket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy nem szereted a tököt, mert az emlékeidben a szörnyű iskolai menzás rémképek élnek. Pedig a tök - ha jól készíted - remek zöldség, rendkívül sokoldalú és ízletes.

Íme, néhány töltött változat húsokkal és különböző zöldségekkel kombinálva, amelyekre egyszerűen képtelenség nemet mondani.

Próbáld hát ki őket te is, és felejtsd el a viszolygást, ami régről benned maradt!

Ízletes töltött tök

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 5 dl tejföl
  • 2 tök
  • 1 dl víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 csokor kapor
  • fél csésze rizs
  • olaj
  • pirosarany
  • bors

A rizst főzd meg. A tököket hámozd meg, vágd 4 cm széles szeletekre, és kapard ki a közepükből a magokat. Sózd be őket, majd tedd félre állni. Az apróra vágott vöröshagymát pici olajon dinszteld meg, majd add hozzá a húst is. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és nyomj bele egy pici pirosaranyat is.

Amikor elkészült a hús, keverd össze a rizzsel, a tojással és egy evőkanálnyi tejföllel. Egy tepsit olajozz ki, és helyezd bele a kivájt tököket. Töltsd meg a belsejüket a darált húsos masszával. A maradék tejfölt keverd össze a vízzel, picit sózd meg, és locsold rá a tökökre. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd készre.

Gombás töltelékkel töltött tök

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell
  • 15 dkg gomba
  • 1 tök
  • 1 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg sajt
  • 2 kanál olívaolaj

A tököt negyedeld el, a belsejét kapard ki. A csirkemellet csíkozd fel, sózd, borsozd, és pici olajon hirtelen süsd meg. Az apróra vágott hagymát és gombát némi olajon dinszteld meg, majd keverd hozzá a húshoz. Öntsd bele a tejszínt, szórd meg reszelt sajttal, és a tepsire helyezett tököket töltsd meg. Előmelegített sütőben nagyjából fél óráig süsd.

Töltött tök kapormártásban

Hozzávalók:

  • 1 l húsleves alaplé
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 tök
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csomag kapor
  • 1 evőkanál kristálycukor

A tököket hámozd meg, vágd fel 2-3 ujjnyi vastag szeletekre, és a közepét kapard ki. A felaprított hagymát párold üvegesre kicsi olajon, majd vedd le a tűzről. Keverd össze a hússal, a tojással és az apróra vágott petrezselyemmel, és fűszerezd sóval, borssal. Tedd a tököket egy tepsibe, töltsd meg őket a masszával, és annyi húslevessel engedd fel, ami éppen ellepi őket. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd készre.
Az olajba szitáld bele a lisztet, és készíts belőle rántást. Öntsd fel a tejföllel, és sózd, borsozd ízlésed szerint. Keverd bele a fehérbort, a cukrot, az apróra vágott kaprot, és hagyd besűrűsödni. Végül öntsd fel a tejszínnel, és a kész tököket locsold meg a mártással.

Vegetáriánus töltött tök

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 tök
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál liszt
  • fél fej vöröshagyma
  • negyed bögre bulgur

A bulgurt másfélszeres vízzel forrázd le, sózd meg, és nagyjából 20 percig hagyd állni. A tököket vágd ketté, és a magos részüket kapard ki. Kicsit sózd be, és hagyd állni. A bulgurhoz keverd hozzá a felaprított hagymát, a felkockázott sajtot, a keményre főzött tojást, és töltsd bele a tökfelekbe. Tedd tűzálló tálba őket, majd pici vizet önts alá. Fedd le alufóliával, és előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd meg. A lisztet az olajjal keverd össze, és készíts belőle világos színű rántást. Add hozzá a tejszínt, az apróra metélt kaprot, és sózd ízlésed szerint. Tálaláskor a mártással locsold meg a tököket.

OLVASD EL EZT IS!

borso
  • főzelék
  • saláták, zöldséges ételek

4 kalóriaszegény, de laktató főzelék

Ezt is szeretjük