Töltött tök receptek
Elképzelhető, hogy a menzás tökfőzelék nem volt a kedvenced, de ezek a receptek isteniek, próbáld hát ki őket.
Lehet, hogy nem szereted a tököt, mert az emlékeidben a szörnyű iskolai menzás rémképek élnek. Pedig a tök - ha jól készíted - remek zöldség, rendkívül sokoldalú és ízletes.
Íme, néhány töltött változat húsokkal és különböző zöldségekkel kombinálva, amelyekre egyszerűen képtelenség nemet mondani.
Próbáld hát ki őket te is, és felejtsd el a viszolygást, ami régről benned maradt!
Ízletes töltött tök
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 5 dl tejföl
- 2 tök
- 1 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 csokor kapor
- fél csésze rizs
- olaj
- pirosarany
- só
- bors
A rizst főzd meg. A tököket hámozd meg, vágd 4 cm széles szeletekre, és kapard ki a közepükből a magokat. Sózd be őket, majd tedd félre állni. Az apróra vágott vöröshagymát pici olajon dinszteld meg, majd add hozzá a húst is. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és nyomj bele egy pici pirosaranyat is.
Amikor elkészült a hús, keverd össze a rizzsel, a tojással és egy evőkanálnyi tejföllel. Egy tepsit olajozz ki, és helyezd bele a kivájt tököket. Töltsd meg a belsejüket a darált húsos masszával. A maradék tejfölt keverd össze a vízzel, picit sózd meg, és locsold rá a tökökre. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd készre.
Gombás töltelékkel töltött tök
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemell
- 15 dkg gomba
- 1 tök
- 1 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg sajt
- 2 kanál olívaolaj
A tököt negyedeld el, a belsejét kapard ki. A csirkemellet csíkozd fel, sózd, borsozd, és pici olajon hirtelen süsd meg. Az apróra vágott hagymát és gombát némi olajon dinszteld meg, majd keverd hozzá a húshoz. Öntsd bele a tejszínt, szórd meg reszelt sajttal, és a tepsire helyezett tököket töltsd meg. Előmelegített sütőben nagyjából fél óráig süsd.
Töltött tök kapormártásban
Hozzávalók:
- 1 l húsleves alaplé
- 60 dkg darált sertéshús
- 4 evőkanál étolaj
- 2 tök
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- só
- őrölt bors
Hozzávalók a mártáshoz:
- 4 evőkanál étolaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 csomag kapor
- 1 evőkanál kristálycukor
A tököket hámozd meg, vágd fel 2-3 ujjnyi vastag szeletekre, és a közepét kapard ki. A felaprított hagymát párold üvegesre kicsi olajon, majd vedd le a tűzről. Keverd össze a hússal, a tojással és az apróra vágott petrezselyemmel, és fűszerezd sóval, borssal. Tedd a tököket egy tepsibe, töltsd meg őket a masszával, és annyi húslevessel engedd fel, ami éppen ellepi őket. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd készre.
Az olajba szitáld bele a lisztet, és készíts belőle rántást. Öntsd fel a tejföllel, és sózd, borsozd ízlésed szerint. Keverd bele a fehérbort, a cukrot, az apróra vágott kaprot, és hagyd besűrűsödni. Végül öntsd fel a tejszínnel, és a kész tököket locsold meg a mártással.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vegetáriánus töltött tök
Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt sajt
- 2 tök
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál liszt
- fél fej vöröshagyma
- negyed bögre bulgur
- só
A bulgurt másfélszeres vízzel forrázd le, sózd meg, és nagyjából 20 percig hagyd állni. A tököket vágd ketté, és a magos részüket kapard ki. Kicsit sózd be, és hagyd állni. A bulgurhoz keverd hozzá a felaprított hagymát, a felkockázott sajtot, a keményre főzött tojást, és töltsd bele a tökfelekbe. Tedd tűzálló tálba őket, majd pici vizet önts alá. Fedd le alufóliával, és előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd meg. A lisztet az olajjal keverd össze, és készíts belőle világos színű rántást. Add hozzá a tejszínt, az apróra metélt kaprot, és sózd ízlésed szerint. Tálaláskor a mártással locsold meg a tököket.
OLVASD EL EZT IS!
- zöldség
- egytálétel
Rántott, töltött, rakott patisszon receptek
- főzelék
- saláták, zöldséges ételek