Aszalt gyümölcsös-mogyorós püspökkenyér
Az összegyűlt tojásfehérje felhasználásának a legfinomabb módja, ha püspökkenyeret sütünk belőle, jó sok aszalt gyümölccsel, és csokoládéval megpakolva.
Aszalt gyümölcsös-mogyorós püspökkenyér
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 7 dkg liszt
- csipet só
- 1 tk vaníliaaroma
- 1/2 citrom leve
- 5 dkg apróra vágott csokoládé
- 5 dkg apróra vágott mogyoró
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a citromlevet, majd kanalazzuk hozzá a porcukrot.
Végül adjuk hozzá a vaníliaaromát, és addig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.
A lisztet keverjük össze az aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, az apróra vágott csokoládéval, és a mogyoróval, majd öntsük a keményre vert habhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.
Egy 20x10 cm-es (v. 25x10 cm-es) sütőformát alaposan kenjünk ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát egyenletesen.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. (Én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Tehetünk bele aszalt gyümölcsöt, és pl. a mogyoró helyett diót.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept