Farsangi fánk

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan nem túl fantáziadús farsangra farsangi fánk receptet írni, de ezt mindenképp meg kell kóstolnia mindenkinek. Sok fánkot kóstoltunk már a családdal, de vagy eleve nem volt túl finom, vagy amint kihűlt, kemény és rágós lett. Úgy döntöttünk, hogy kikísérletezzük a tökéleteset, így született meg ez a recept. Forrón mennyei, de mikor kihűlt is friss és finom, még másnap mikróba kicsit átmelegítve is olyan, mintha most sült volna.

Farsangi fánk

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3,5 dl tej
  • 14 dkg porcukor
  • 65 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl rum
  • 4 evőkanál frissen facsart narancslé
Recept idők

Elkészítés:

1,5 dl langyos tejhez 6 dkg porcukrot adunk, 10 dkg liszttel, 4 dkg élesztővel kovászt készítünk.
Ez kb. fél óra alatt megkel, addig összeállítjuk a tésztát:
8 dkg olvasztott vajat, 8 dkg porcukrot, 5 tojássárgáját, pici sót habosra keverünk. Beleteszünk egy citrom reszelt héját, 0,5 dl rumot (A rum nagyon fontos, hogy ne szívja meg magát olajjal sütés közben a fánk.), 4 evőkanál frissen facsart narancslét, 2 dl langyos tejet.
Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és 55 dkg lisztet, majd jól kidolgozzuk, hogy jó hólyagos legyen, amíg az edény falától el nem válik.
Langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük. Ezután finoman átgyúrjuk és enyhén olajozott gyúródeszkára borítjuk.
Másfél ujjnyira lapítjuk (mivel a tészta elég lágy, szinte csak széthúzkodjuk), olajba mártott szaggatóval szaggatjuk, lisztezett deszkára sorakoztatjuk.
Ha kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, az egyik karika közepébe egy kávéskanálnyi mogyorókrémet halmozunk és a másik karikával befedjük.
Újra langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.
Végül egyik oldalukat középen kissé benyomjuk ez kerül alulra, közepes forró olajba rakjuk. A lábost lefedjük. 1,5 percig sütjük, ezután megfordítjuk a fánkot, majd újabb 1,5 perc sütés fedő nélkül.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

1
2
3
4
Ezt is szeretjük