Rózsafánk
Nagyanyám és anyukám régi receptfüzetéből maradt rám.
Rózsafánk
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 tojássárgája
- 5-6 kanál aludttej (kb. egy bögre mennyiség) vagy tejföl is jó
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rum vagy egy teáskanálnyi rumaroma
Tetejére
- vaníliás porcukor
- lekvár
Elkészítés:
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
A tésztát vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. A négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
Másik forma a rózsa: 3-féle pohárral szaggatjuk, széleiket körbe bevagdossuk, egymásra helyezzük, a legnagyobb van alul, és a közepét jól benyomjuk, hogy egybe maradjon.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
A rózsa közepére lekvárt teszünk, és a tetejét cukrozzuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept