Eperhabos torta
Eperhabos torta
Hozzávalók 12 személyre
- _Piskótához_
- 4 tojás
- 2 ek. liszt
- 2 ek. kakaópor
- 4 ek. cukor
Hablaphoz
- 4 tojásfehérje
- 4 ek. cukor
- 1 cs. van.cukor
- 1 ek. étkezési keményítő
Krém
- 25 dkg mascarpone
- 40 dkg fagyasztott eper
- 20 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
Fondant
- 6 ek. víz
- 1 ek. őrölt zselatin (8-10 g)
- 2 ek. méz
- 1 ek. margarin
- 100 dkg porcukor vagy amennyit felvesz
- (mandula aroma az íz miatt)
Elkészítés:
A piskótához felverem a tojások fehérjét a cukorral, majd óvatosan beleforgatom a tojások sárgáját, valamint a kakaópor és a liszt keverékét. Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, és 180-200°-os sütőben megsütöm.
A hablaphoz a tojásfehérjét félig felverem, majd a cukor, a van.cukor és a keményítő hozzáadásával folytatom, mígnem egy kemény habot kapok. Sütőpapírra akkora kört rajzolok, mint a tortaforma, és erre halmozom a habot. 150°-os sütőben legalább 30 percig sütöm (rózsaszínre), aztán egy picit még hagyom száradni. A krémhez a mascarponét összekeverem a porcukorral, hozzákeverem az epret, amit még félig fagyos állapotában összeturmixoltam (így kissé darabos marad). Felverem a tejszínt, majd az epres masszához forgatom. (A krémből egy keveset félreteszek, amivel majd kívülről bevonom a tortát). Kettévágom a már kihűlt piskótát, visszateszem a formába az egyik felét, megkenem a krém felével, erre megy a hablap, majd a krém másik fele és végül a piskóta teteje.
Hűtőbe teszem a formával együtt egy pár órára, hogy megdermedjen.
Díszítéshez lecsatolom a tortaformát, és vékonyan bevonom a félretett krémmel az egészet. A fondant hozzávalóit összegyúrom.(Fóliába csomagolva egy éjszakát pihenjen.) Végezetül a fondantot kinyújtom pár mm vékonyra, és befedem vele a tortát.(Ha a fondant túl ragacsos maradt, porcukor hozzáadásával, és átgyúrásával keményíthető. Ha pedig kemény lett, akkor margarinos kézzel többszöri átgyúrással lágyítom).
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept