Márványos túrótorta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy újságban láttam az alapötletet, aztán egy picit módosítottam, és így lett belőle egy kedves barátunknak születésnapi tortája, amely nagy sikert aratott.

Márványos túrótorta

Hozzávalók 8 személyre

Hozzávalók a tésztához

  • 37,5 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 2,5 dl étolaj
  • 1,25 dl víz
  • 2 ek. nem cukrozott kakaópor

A krémhez

  • 3 dl habtejszín
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • ízlés szerinti porcukor
  • fél citrom leve és héja
  • ízlés szerinti összedarabolt gyümölcsök (befőtt v. „igazi”)
  • sárgabaracklekvár a lapok megkenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük. A kétféle cukrot a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk az étolajat, a vizet, végül a sütőporos lisztet is. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe belekeverjük a kakaót.
Kivajazunk egy 26 cm-s kapcsos tortaformát, majd felváltva evőkanalanként barna és fehér tésztát teszünk a közepéből kiindulva, amely majd magától szétfolyik márványosan. A sütőben készre sütjük, időt nem írok, ez sütőfüggő. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy kész-e. A formában hagyjuk hűlni, utána kiborítjuk.
A krémhez összetörjük a túrót, hozzáadjuk a cukrokat, a citrom levét és héját, valamint a kemény habbá vert tejszínhabot.
Miután a tésztánk kihűlt, kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, arra rákenjük a túrókrém kb. egyharmadát, amire rászórjuk a darabokra vágott gyümölcsöt. Erre jön a maradék túrókrém. Rátesszük a felső lapot is úgy, hogy amit ráborítunk, azt is megkenjük egy réteg sárgabaracklekvárral.
Jót tesz neki egy óra a hűtőben, akár úgy is, hogy enyhén préseljük…
A díszítés már egyéni lehet, 2 dl tejszínt felverve és azzal körbekenve, de egyszer csináltam már úgy is, hogy a tetejére is sárgabaracklekvárt kentem, és pirított mandulaforgáccsal beszórtam. (Ha ezt a módszert választja valaki, akkor érdemes a sárgabaracklekvárt felforrósítani, hogy egynemű legyen, úgy szebb a bekenésnél.)

1
2
3

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük